SAD upozorava na moguće hemijske napade u Siriji

709

Bijela kuća je upozorila sirijskog predsjednika Bašara el Asada i njegovu vojsku da će “platiti veliku cijenu” ukoliko izvrše napad hemijskim oružjem, s napomenom da Amerika vjeruje da su pripreme za takvu akciju u toku.

Bijela kuća je saopštila da su pripreme u Siriji slične onima koje su izvršene uoči hemijskog napada 4. aprila, kada su ubijene desetine civila. Predsjednik SAD Donald Tramp zbog toga je naredio izvršenje raketnog napada na sirijsku vazduhoplovnu bazu.

– SAD su identifikovale potencijalne pripreme za još jedan napad hemijskim oružjem od strane Asadovog režima, što će vjerovatno rezultovati novim masovnim ubistvom civila, uključujući nevinu djecu – rekao je portparol Bijele kuće Šon Spajser.

Zvaničnici Bijele kuće nisu odgovorili na pitanja o potencijalnim planovima SAD ili obavještajnim podacima koji su doveli do novog saopštenja o pripremama za hemijski napad u Siriji.

Asad je rekao u intervjuu agenciji AFP ranije ove godine da je navodni napad iz aprila “100 odsto fabrikovan” kako bi se opravdao raketni napad SAD.

Američki zvaničnik upućen u ovo pitanje rekao je da su obavještajci SAD i njihovih saveznika utvrdili nekoliko lokacija na kojima bi Asadove snage mogle da kriju od inspektora hemijsko oružje nove proizvodnje.

Upozorenje iz Bijele kuće, dodao je ovaj izvor, zasnovano je na novim izvještajima o onome što je opisano kao abnormalna aktivnost koja bi mogla biti povezana sa hemijskim napadom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA