SAD odbile dogovor sa G7 o klimi

506

SAD su odbile da potpišu zajednički dokument G7 o klimatskim promjenama na kraju dvodnevnog samita u Bolonji. Dokument koji su ostale članice potpisale uopšte ne spominje SAD, koje su drugi najveći zagađivač na svijetu.

Ovaj potez uslijedio je nakon odluke o povlačenju SAD-a iz pariškog dogovora o klimi.

U službenoj izjavi SAD-a piše da neće podržati kolege u vezi s klimatskim promjenama i “u svjetlu nedavnog povlačenja i prestanka sprovođenja Pariškog dogovora te sa njime povezanih finansijskih obveza”.

U izjavi takođe stoji da će “SAD nastaviti saradnju sa glavnim međunarodnim partnerima u skladu sa sopstvenim prioritetima i tako očuvati snažnu ekonomiju i zdravu okolinu”.

Neviđena podjela među državama G7

Alden Majer iz organizacije Unija zabrinutih naučnika (Union of Concerned Scientists) je izjavio da je ovakva podjela među državama G7 “bez presedana”.

Ranije ovog mjeseca Donald Tramp je povukao SAD iz Pariškog dogovora o klimi, potom je izjavio da bi dogovor “uništio državnu ekonomiju, oslabio suverenitet, zatvorio radna mjesta i stavio SAD u stanje stalnog zaostatka za ostalim državama”.

U Bolonji je za vrijeme samita održan veliki protest u kojem je povorka pozvala svjetske vođe na borbu protiv posljedica klimatskih promjena. Protest je završio bez incidenata.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA