RS godišnje gubi 5 000 stanovnika

1470

Republika Srpska je u protekle tri godine ostala bez 13 663 stanovnika što odgovara populaciji Nevesinja ili Sokoca, a godišnje nestaju sredine kao što su Pelagićevo i Čajniče, pokazuju najnoviji statistički podaci.

Republički zavod za statistiku objavio procjenu broja stanovnika od 2013. do 2016. godine, što je prva takva publikacija nakon objavljivanja rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u RS sprovedenog 2013. godine. Računica pokazuje da RS godišnje gubi između 4 000 i 5 000 stanovnika, koliko ih, prema podacima sa posljednjeg popisa, ima na primjer u Pelagićevu ili Čajniču.

Srpska je 2013. godine imala 1 171 179 stanovnika, a procjene statističara ukazuju da ih je lani bilo 1 157 516. Populacija je smanjena u čak 64 lokalne zajednice, a najveći pad zabilježen je u Prijedoru, Novom Gradu, Doboju i Gradišci.

Samo sedam lokalnih zajednica je u posmatrane tri godine povećalo broj stanovnika. Na toj listi prva je Banjaluka, koja je postala dom za nova 2 972 stanovnika, a slijede Istočno Novo Sarajevo, čija je populacija uvećana za 783 i Laktaši, u koje se doselilo novih 420 stanovnika od 2013. godine.

Lošu demografsku sliku dodatno kvari smanjenje broja novorođene djece i mališana u starosnoj kategoriji do četiri godine. Njih je, prema podacima popisa, u 2013. bilo 53 563, a na kraju prošle godine 4 829 manje. Sličnu demografsku sliku daju i uporedni podaci o broju osnovaca i srednjoškolaca, ali i onih koji gaze treću, petu i šestu deceniju života. Iz statističkih podataka jasno je da se najviše povećao broj onih koji imaju između 65 i 69 godina i to za čak 14 377. Zanimljivo je da je u isto vrijeme broj starijih od 90 godina povećan za više od 600.

Demograf Aleksandar Majić kaže da je riječ o statističkim procjenama i analizama koje su rađene isključivo na razlici između broja rođenih i umrlih.

– U prosjeku je smrtnost stanovništva svake godine u RS oko 15 000, a broj rođenih od 9 000 do 10 000. Međutim, kada bi se u ove analize uvrstila i migraciona komponenta, imali bismo još manji broj stanovnika u odnosu na 2013. godinu – naglasio je Majić, dodavši da je demografska slika iz godine u godinu sve lošija.

Da Srpska prebrzo ostaje bez stanovnika i da je ono sve starije pokazala je nedavno i studija

“Demografski resursi opština i gradova”, koju su uradili profesor i demograf Stevo Pašalić i studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Studija je pokazala da je Banjaluka poput grada neke razvijene zemlje, dok slabe kapaciteti ostalih opština i gradova, izuzev Istočne Ilidže, koja se urbanizuje. Neke opštine izumiru poput Rudog, Novog Goražda, Kalinovika, Istočnog Mostara, Berkovića, Han Pijeska, pa čak i Lopara, Dervente, Šipova, Kupresa, Krupe na Uni i Istočnog Drvara. Pašalić je tada upozorio da nam se ne piše dobro sa takvim demografskim trendovima.

To mišljenje dijele i ekonomisti, a ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je već godinama primjetan odlazak stanovnika – posebno mladih.

– Prisutne su i migracije prema većim gradovima, gdje još ima nekih privrednih aktivnosti u odnosu na manje sredine, u kojima su one gotovo “zamrle”. Banjaluka i njena regija mladima je interesantna i zbog univerzitetskog centra. S druge strane muka mnoge ljude tjera na odlazak i zato sve više gubimo stanovništvo, što je veoma opasna prijetnja za bilo kakav dalji razvoj cijele zemlje. Mogli bismo doći u ozbiljan problem, jer i investitori neće htjeti više da dolaze, ako nemamo ljudi. Ovo je jako upozorenje nadležnima da se problem nedostatka ekonomskog razvoja odražava na sve veći broj ljudi koji odlaze – rekao je Pavlović.

RS je krajem decembra 2016. objavila rezultate popisa za svoju teritoriju nakon što nije priznala rezultate Agencije za statistiku BiH.

Gradovi sa najvećim porastom i padom broja stanovnika od 2013. do 2016.

+2 792 Banjaluka

+783 Istočno Novo Sarajevo

+420 Laktaši

+208 Bijeljina

+187 Istočno Sarajevo

-1 267 Prijedor

-968 Novi Grad

-882 Doboj

-867 Gradiška

-733 Lopare

-718 Kozarska Dubica

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA