Roditelji uplašeni zbog Zelenog mosta! (FOTO)

1374

Oštećena konstrukcija i rupe koje zjape dužinom cijelog Zelenog mosta u Banjaluci, tjeraju strah u kosti roditeljima čija djeca gotovo svakodnevno prelaze preko njega, ali i drugim građanima kojima je ovo najbliža veza sa ostatkom grada.

Most čija je rekonstrukcija u toku i dalje služi za prelazak pješacima i biciklistima, a kako je čelična konstrukcija mosta toliko oštećena, kao jedino riješenje nametnula se izgradnja novog. Kako trenutno nema novčanih sredstava za početak izgradnje, postojeća konstrukcija “moraće” da “pregura” oko godinu dana, zbog čega je sanacija nastavljena.

Most za ljubitelje ekstremnih sportova

Sanacija Zeleni mostNaslovnom tematikom pozabavio se i satirični portal 50NijansiPive, u tekstu „Zeleni most nakon rekonstrukcije samo za ljubitelje ekstremnih sportova!“

– S obzirom na to da se sanacija vrši na staroj konstrukciji koja je vidno propala, odlučeno je da most, umjesto za saobraćaj, postane dostupan samo onima koji vole avanture. Svako ko poželi da pređe preko mosta će morati da potpiše papir da prelazi na sopstvenu odgovornost, a biće mu obezbijeđena i posebna oprema – piše, između ostalog, u pomenutom tekstu.

Međutim, mještani Obilićeva, prije svih roditelji mlađe djece, nezadovoljni su tempom sanacije ali i neadekvatnim obezbjeđenjem rizičnih dijelova mosta.

– Sve oči našeg naselja uprte su u ovaj most. Nakon što smo upoznati sa katastrofalnim stanjem u kojem se most nalazi, vjerujte, nije nam svejedeno prelaziti preko njega. Da se barem završi sanacija pa da bude nešto sigurniji. Ali iskreno, tempo rada na njemu, po meni, je prespor. Svakodnevno prelazim preko njega, često vidim svega par radnika, a dešavalo se da radnim danom nekada ne vidim nijednog, kao što je bio slučaj u ponedjeljak. Juče i danas je već intenzivniji rad – ističe za SrpskaCafe Aleksandar M., mještanin ovog naselja.

Uplašeni za djecu

Naš sagovornik, koji ima dvoje maloljetne djece, nije zadovoljan ni načinom na koji su rizični dijelovi mosta obezbjeđeni.

– Mnogo se djece igra u neposrednoj blizini mosta. Tu je plaža, odbojkaški i košarkaški tereni i slično, nije nam svejedno. Ako već nema fizičkog obezbjeđenja, moralo se na bolji način, sigurnosne ograde da spriječe pristup svakom rizičnom dijelu. Ovako svako može prelaziti preko njega, a on je, kako su i sami rekli, u katastrofalnom stanju – kaže on.

Zabranjeno za automobile

Podsjećamo, iz Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS zaključili su da ni nakon sanacije Zeleni most neće biti bezbijedan za odvijanje saobraćaja motornih vozila. Zbog toga, iz Gradske uprave pokušavaju iznaći rješenje kako bi ovaj most ostao u upotrebi narednih godinu dana, kada bi trebalo da se počne sa izgradnjom novog mosta.

Prema pojedinim najavama, pomenuti novi most bi trebao biti poveznica istočnog i zapadnog tranzita, te bi imao dvije saobraćajne trake. Na taj način bi se rasteretile velike saobraćajne gužve u ovom dijelu grada.

Privremeno riješenje

Zeleni most sagrađen je 1959. godine, kada je vojnicima služio kao privremeni prelaz preko rijeke. Privremeno riješenje Banjalučani koriste već 58 godina. Ukoliko se ostvare najave iz Gradske uprave, nasljednika će dobiti pred 60. rođendan.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA