Rješenje problema pasoša za 15 dana!?

859

Pasoše će prioritetno dobiti građani koji ih čekaju duže od zakonskog roka, a onda će ih, bez problema, dobiti i ostali, kažu u Agenciji za identifikaciona dokumenta. Obaćavaju oni i da će svi problemi biti riješeni za 15-ak dana.

IDDEEA i firma Milbauer dale su časnu riječ, jedna drugoj, da se sa isporukom više neće kasniti.

– Konkretan dogovor je da se trenutna dinamika isporuke knjižica poveća kako bi se riješili svi zahtjevi koji su podneseni u prethdonom periodu, a koji su probili zakonski rok od 30 dana da bi dobijanjem repromaterijala polovinom jula cjelokupni sistem izdavanja putnih isprava bio stabilizovan i bio nastavljen u zakonskim okvirima – rekao je Branimir Gojković, stručni savjetnik za odnose sa javnošću IDDEEA BiH.

Tome se nada i Dušica Ilić. Danas je predala zahtjev za novi paosoš, a na šalteru su je upozorili da će na putnu ispravu možda morati da pričeka i duže nego što je mislila.

– Ali rečeno je da u zakonskom roku od 30 dana koliko treba da se podigne pasoš, možda neće biti u mogućnosti tad da izdaju, nego za nekih, možda duže, 45 dana, ali svakako kad istekne tih 30 dana da se javimo, da provjerimo da li su pasoši gotovi – rekla je Dušica Ilić.

Tijana Ćetojević nije bila voljna da rizikuje. Zahtjev pasoš po ubrzanoj proceduri za sebe i supruga predala je prije dva dana. Danas ih je držala u ruci.

– Uplatite 259 maraka, pasoš bude u ruku 72 sata gotov, dobro meni je prije, ali. Daju informacije kada da se nazove i to – rekla je Tijana Ćetojević.

Na pitanje da li se uplašila da neće doboto pasoš Tijana je odgovorila da nema mjesta brigama jer novac radi.

Novac, odnosno prijetnja IDDEEA-e naplatom kaznenih penala, pa i aktiviranje bankarske garancije prema Milbaueru, čini se, ubrzali su dogovor.

Da li i koliko zasluga u dogovoru ima nadležni ministar civilni poslova BiH Adil Osmanović, ne zna se. Na godišnjem je odmoru, pa ne odgovara na pozive i poruke medija. Dio zasluga pokupili su mediji koji su ovih dana duvali za vratom odgovornima.

Građani BiH se nadaju da će nadležni ovaj put svoja obećanja i ispuniti i da im sezona godišnjih odmora, putovanja i sezonskih poslova, zbog nedostatka pasoša neće propasti i prisjesti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA