Risto Marić za EltaTV: Sada imamo reprezentativni sindikat!

1517

Pravilnik o radu u Šumama Srpske nije donio Risto Marić, niti sama Uprava. Pravilnik je donesen na odluku Vlade RS, te je prošao sve organe. Zbog toga, sve manipulacije oko toga da je to pravilnik Riste Marića su netačne i predstavljaju klasične insinuacije!

Rekao je ovo u intervjuu za Elta TV direktor JP “Šume RS” Risto Marić komentarišući novi pravilnik koji je usvojilo preduzeće na čijem je čelu, a zbog kojeg su se predstavnici Udruženja sindikalne organizacije pobunili, te najavili i generalni štrajk.

– Ne znam koliko ste upoznati, ali Vlada RS je u šestom mjesecu 2016. godine donijela odluku koja se tiče regulisanju ispalata i primanja, kako u javnom sektoru, tako i u javnim preduzećima. Ta odluka je stupila na snagu 1. jula prošle godine. Sva javna preduzeća i javna uprava su na osnovu tog pravilnika izregulisala i izdefinisala primanja, na osnovu ličnog rada, minulog staža i troškova prevoza. Sa tom odlukom su sva javna preduzeća bila u obavezi da svoje pravilnike ili kolektivne ugovore, pojedinačne ili kolektivne, usklade – rekao je Marić.

o Niti jedno javno preduzeće do januara 2017. godine to nije uskladilo.

– Zbog toga smo bili na dvije sjednice Vlade RS, gdje nam je skrenuta pažnja da pravilnike moramo uskladiti do 1. aprila ove godine. Pravilnik o radu u Šumama Srpske nije donio Risto Marić, niti sama Uprava. Pravilnik je donesen na odluku Vlade RS, te je prošao sve organe. Zbog toga, sve manipulacije oko toga da je to pravilnik Riste Marića su netačne i predstavljaju klasične insinuacije. Prema tome, pošto je naš kolektivni ugovor Ustavni sud stavio van snage, i on je i danas takav, mi smo morali posegnuti za pravilnikom koji će da reguliše sva ona primanja po osnovu odluke Vlade RS. Priče od strane pojedinih sindikata, počevši od granskog, su klasične insinuacije i neistine.

o Kada je riječ o samom sindikatu dosta je polemika. Na sjednici Šuma Srpske prije nekoliko dana trebalo je da se govori o njihovoj reprezentativnosti, da li je bilo riječi o tome? Kako će se riješiti pomenuta zavrzlama i ko ima posljednju riječ?

– JP “Šume” su jedno pravno lice. Do 2007. godine je u jednom pravnom licu bilo 46 pravnih lica. Te godine je došlo do izmjene Zakona o šumama, gdje je definisano da će Šume Srpske biti jedno pravno lice a sva šumska gazdinstva organizacioni dijelovi. Na osnovu tog zakona, sindikati su trebali da provedu nove izbore unutar JP “Šume”. Trebali su da dobiju novi sindikat na nivou JP u okviru koga je trebalo da bude Predsjendištvo. Trebalo je da se izabere i predsjednik sindikalne organizacije Šuma Srpske, što nikada nije urađeno.

o Zašto?

– To se mora pitati predsjenik granskog sindikata, koji je zloupotrebljavao pečat sindikata, predstavljajući se kao predstavnik sindikata Šuma Srpske. Mojim dolaskom, skrenuo sam predsjedniku sindikata pažnju da bi trebao da u okviru preduzeća formira sindikat, koji će biti reprezentativan. To ni do danas nije urađeno. Oni koji su predstavljali sebe kao zaštitnike interesa radnika, a to je granski sindikat, su zloupotrijebili sindikat i neodlučnost mojih prethodnika, jer nisu htjeli sukob.

o Dok se ne utvrdi reprezentativnost sindikata ne može se nastaviti ni sa pregovorima oko kolektivnog ugovora.

– Žao mi je što moram da kažem, ali reprezentativnost je utvrđena. Imali smo prije nekoliko dana zahtjeve dva sindikata, te jednog Udruženja i sindikata Šuma Srpske, koji su se registrovali i indentično su u dva dana dobili rješenje od Ministarsva rada da su sindikati registrovani unutar JP “Šume”. Mi smo u prošli četvrtak, na Upravi, odredili reprezentativnost Sindikata koji je poslodavcu predočio ono što piše u Zakonu o radu. A ovaj drugi sindikat koji sebe zvao reprezentativnim nije dobio reprezentativnost zato što se pojavio kao Udruženje.

o Upravo su oni govorili da se vršio pritisak na radnike. Imate li takve informacije?

– Moram da vam kažem da u okviruu Željeznica RS djeluje sedam sindikata! Pitam vas, da li je tamo neko vršio pritisak na radnike da idu ili ne idu u ovaj ili onaj sidikat. Prema tome, to su insinuacije onih koji su trošili sindikalna sredstva a u zadnjih 10 godina nikad nisu podnijeli izvještaj o utrošku tih sredstava. Takođe, ti isti koji su predstavljali sebe kao reprezentativne, obmanjivali su radnike JP “Šume” RS.

o Možemo li očekivati da se krene u pregovore oko kolektivnog ugovora?

– Ja kao direktor uvijek imam razumijevanja i prema onima koji nisu ispunili uslove o reprezentativnosti. Mi ćemo im danas dostaviti zaključak Uprave, dati im rok od 15 dana da po zakonu postupe i da ono što nisu dostavili dostave ponovo da bi se poslovac odredio. Ako oni to ne budu željeli mi imamo reprezentativni sindikat i ićićemo sa njima u pregovore – zaključio je Marić.

Cjelokupan intervju sa direktorom Šuma Srpske pogledajte u video prilogu.

Vanja Vasilić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

2 KOMENTARA

  1. Letices ti odatle vrlo brzo….digao si kredit 26 miliona maraka to ti objasni što se krediti dižu…Postavljate ljude za direktore gazdinstva kao u Banja Luci i upravnike šumarija kao u Crlincu koji dana u proizvodnji nisu radili ..

Comments are closed.