Revizori uočili nezakonit rad

941

Glavni revizor Republike Srpske ocenio je rad Ministarstva porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske “mišljenje s rezervom” iako je uočen niz nepravilnosti i kršenje zakonskih akata.

Ministarstvo, na čijem čelu je Jasmina Davidović, nije izmirilo obaveze prema manifestacijama od značaja i posebnog značaja održanih u 2015. godini, ali su vršene uplate klubovima koji ne ispunjavaju osnovne kriterijume, niti imaju značajne rezultate.

Tako je Džudo klubu Borac uplaćen iznos od 7 000 KM, a poslije toga se ispostavilo da ovaj klub uopšte nema račun u banci. Posle intervencije iz Ministarstva, račun je otvoren, a sredstva koja su prethodno vraćena, opet su uplaćena. Ovo je samo jedan od primjera nepoštovanja kriterijuma, a upravo na takvo poslovanje revizija je imala prigovore.

– Ministar je donio rješenje o finansiranju tekućih zahtjeva 24 organizacije, nosilaca razvoja sporta u iznosu od 170 000 KM po prijedlogu komisije, za koje nije vršeno vrijednovanje prema kriterijumima definisanim u članu 11 pravilnika o uslovima i kriterijumima za finansiranje sporta. Zapisnike o radu i liste bodovanja za procenu i vrednovanje rezultata i projekata aktivnosti po tekućim zahtevima i konkursima u resoru sporta u najvećem broju slučajeva nisu potpisani od strane svih članova komisije što nije u skladu sa članom 14 pravilnika o uslovima i kriterijumima za finansiranje sporta – navodi se između ostalog u izvještaju revizora.

Po ocjeni stručnjaka Ministarstvo porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, sa ovakvim radom, nije moglo da dobije pozitivan revizorski izvještaj, a nagrađeno je i sa “mišljenjem s rezervom”.

– Na osnovu tog nalaza i toga što je revizor napisao, morale bi biti pokrenute odgovarajuće aktivnosti istražnih organa i odgovornost ljudi koji su bili na poziciji odlučivanja, jer je budžetski novac građana trošen nezakonito. Nema jasne poveznice mišljenja s rezervom što predstavlja ozbiljno kršenje pravila ponašanja u realizaciji Zakona o budžetu. Istražni organi bi morali da ustanove zašto se to desilo, ko je kriv i da krivci snose kazne. Ako se to ne uradi onda nikome ne smeta da dobije mišljenje s rezervom zbog čega u odgovornim sistemima ministar u najmanju ruku podnosi ostavku – pojasnio je ekonomista Zoran Pavlović

Reviziju niko ne čita

Jedan od apsurda u sistemu Vlade Republike Srpske, ali i razloga zbog kojih se odgovorni za pronevjere sredstava ne gone zakonski, je činjenica da u sistemu rada ne postoji obaveza revizora da prijavljuje negativne nalaze tužilaštvu, dok tužilac nije obavezan da čita reviziju i djeluje na osnovu nje. To je po ocjenama stručnjaka jedan od najvećih problema u RS.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA