Ratni invalidi vratili pomagala

1244

Ratni vojni invalidi i amputirci danas su ispred zgrade Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) u Banjaluci vratili ortopedska i medicinska pomagala, izražavajući nezadovoljstvo zbog procedura za nabavku pomagala i prava na banjsko liječenje.

Predsjednik Odbora ratnih-vojnih invalida (RVI) Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Vojin Gušić rekao je da RVI traže pojednostavljenje procedura za dobijanje ortopedskih pomagala, odnosno da dobiju novčana sredstva za njihovu nabavku, te da amputirci i paraplegičari dobiju pravo da svake godine mogu koristiti banjsku rehabilitaciju.

On je rekao da u Republici Srpskoj ima oko 1 400 invalida sa tjelesnim oštećenjima, te da je od rata do danas od posljedica ranjavanja umrlo oko 8 000 RVI, među kojima je veliki broj amputiraca i paraplegičara.

– Naše zdravstveno stanje svakim danom se pogoršava kako starimo i zbog toga nam je potrebna rehabilitacija da bismo hodali kvalitetnije – istakao je Gušić.

On je rekao da RVI do jeseni žele izmjene i stupanje na snagu novog pravilnika o nabavci ortopedskih pomagala.

Predstavnik Organizacije amputiraca “UDAS” Banjaluka Siniša Todorović rekao je novinarima da su RVI suočeni sa veoma složenom procedurma nabavke ortopedskih i medicinskih pomagala, koja traje od tri mjeseca do pola godine.

– Tražimo da nam se obezbijedi godišnja rehabilitacija, jer smo imali slučajeve da porodični ljekar pošalje amputirca u banju nakon čega Fond pošalje račun porodičnom ljekaru da se banja plati – naveo je Todorović.

On je rekao da RVI traže da imaju novčano pravo na nabavku ortopedskih i medicinskih pomagala, jer na taj način imaju priliku za slobodan izbor kvaliteta pomagala.

Predstavnik Udruženja RVI “Slankamenac” Milovan Marković rekao je novinarima da je krajnje neprihvatljivo da su RVI u današnje vrijeme suočeni sa velikim procedurama nabavka pomagala.

– Procedure koje mi prolazimo i ponižavanja koja doživljavamo od administracije su neviđena. Lično ću istrajati u borbi, jer imam pravo na nova ortopedska kolica. Želim svakih 10 godina da dobijem bolesnički krevet i hoću da umrem dostojanstveno – poručio je Marković.

Nadležni u Republici Srpskoj (RS) prihvatili su danas zahtjeve nezadovoljnih ratnih vojnih invalida (RVI) i amputiraca, koji su danas ispred zgrade Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a (FZO) ostavili ortopedska i medicinska pomagala, u znak protesta zbog složenih procedura njihove nabavke.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović potvrdio je da će RVI dobiti novac za nabavku ortopedskih pomagala u njihovoj vrijednosti od resornog ministarstva, umjesto putem Fonda zdravstvenog osiguranja, kako je to dosad rađeno.

On je, nakon sastanka s predstvanicima RVI i amputiraca, istakao da će nadležna ministarstva i Fond zdravstvenog osiguranja RS-a koordinirano raditi da bi što prije uputili u proceduru izmjene članova zakona koji ovo definišu.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a Dejan Kusturić je potvrdio da će Fond zdravstvenog osiguranja RS-a u narednih mjesec dana izmijeniti pravilnik o banjskom liječenju da bi ona prava koja imaju ratni vojni invalidi prioritetno bila i riješena.

Kazao je da su zahtjevi RVI opravdani, ali da postoje rokovi za njihovo rješavanje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA