Radnici ŽRS se spremaju za nove proteste?

1663

Radnici “Željeznica RS” još ne mogu da ovjere zdravstvene knjižice, a sindikati tog preduzeća će na sastanku koji su zakazali za ponedjeljak donijeti odluku da li će ponovo u proteste.

Predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin kaže da nisu dobili odgovor iz Vlade RS u vezi sa pismom kojim su zatražili da bude riješen problem sa uplatom doprinosa kako bi imali zdravstvenu zaštitu.

– Ne možemo više da čekamo. Za ponedjeljak smo zakazali sastanak na kojem ćemo odlučiti da li ćemo ponovo odlaskom svih zaposlenih pred Fond zdravstvenog osiguranja tražiti odgovor kada će ovo pitanje biti riješeno ili ćemo pred Vladu RS ili u potpunu obustavu rada. Najbolje bi bilo da dignemo revoluciju, jer ovako više ne možemo. Svaki mjesec moramo da tražimo ono što smo zaradili i što nam po zakonu pripada – kazao je Marin.

Sa njim su saglasni i predstavnici ostalih sindikata u “Željeznicama” koji insistiraju da pitanje ovjere zdravstvenih knjižica bude što prije riješeno. Iz uprave preduzeća naglašavaju da tekuće obaveze iz 2017. godine po važećim propisima ne mogu biti obuhvaćene reprogramom i da to stvara problem u odnosu sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS.

– Dug prema Fondu zdravstvenog osiguranja ne sporimo, ali nismo u mogućnosti da redovno uplaćujemo poreze i doprinose i zbog toga radnici i članovi njihovih porodica ne mogu ovjeriti knjižice – istakli su u “Željeznicama”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA