Protesti malinara Srbije – tuča, prijetnje i policija (VIDEO)

1437

U Arilju je danas oko podne počeo protest predstavnika malinara u tom dijelu Srbije, a na inače mirnom skupu u jednom trenutku došlo je do incidenta.

Između proizvođača maline i pojedinih otkupljivača izbila je tuča, pa je reagovala i policija.

Do tuče je došlo tokom obraćanja predsjednika Asocijacije malinara Dobrivoja Radovića koji se okupljenim obratio simbolično, sa prikolice kamiona.

Radović je rekao da je u Arilju problem potpisivanja ugovora sa hladnjačarima i da malinare neće pretvoriti u političare, kao i da očekuje od predsjednika države da riješi problem.

– Očekujemo cijenu od 1,83 evra. Mačva je danas prodavala malinu po cijeni od 120 dinara. Ako se ne bude postigao dogovor do 3. juna, da cijena maline bude 1,83 evra, 7. jula biće sve blokirano u Srbiji – rekao je Radojević.

Među proizvođačima koji su prisustvovali današnjem protestu bilo je malinara iz Užica i Bajine Bašte koji su došli kako bi pružili podršku.

Predstavnici malinara su sa improvizovane bine podsjetili su da je Srbija izvezla 90.000 tona maline prošle godine, a uvezla malinu iz 25 država.

Inače, prosječna cijena maline prošle godine bila je 313 dinara.

Govorili su brojni proizvođači iz okoline Arilja, Ivanjice, a među njima je bila i jedna žena iz Užica, koja je istakla da će napustiti Srbiju i otići za Rusiju, jer ovdje ne vidi bolji život.

Predsjednik ariljskog udruženja “Vilamet Spas”, Dragan Bogdanović, istakao je da malinari traže podršku države i da će se za svoja prava boriti i narednih dana.

Malinar iz Požege, Aco Đerić, rekao je da mladi neće više ući u maline . Očekivanje svih zajedno jeste da vlast pomogne.

Ako se danas ne postigne dogovor o cijeni “crvenog zlata”, 7. jula će biti nastavak protesta koji će, kako najavljuju biti više od mirne šetnje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA