Prošlogodišnja krema za sunčanje? Što (da) ne?!

961

Koliko smije da se koristi mlijeko za sunčanje i da li je bezbjedno osloniti se na prošlogodišnje…

Kupovina sitnica i kozmetike pred put ponekad može da košta skoro koliko i aranžman.

Znate već, kupaći koji ste kupili prije pet godina je odslužio svoje, pa mlijeko za sunčanje, pa mlijeko za poslije sunčanja, pa maska za kosu, pa sprej za zaštitu kose od sunca… A cijene – da vam pozli.

Što je najgore od svega, najskuplja stavka obično bude – najvažnija: njegovo veličanstvo, mlijeko sa najvišim faktorom zaštite. Dakle, ne nešto bez čega možete. I onda vam, naravno, padne na pamet da vam se po kući negdje vuče pola prošlogodišnjeg, pa pomislite “možda bi moglo to da se iskoristi”.

Da li je to pametno? Pa, zavisi. Većina kozmetičkih proizvoda ima negdje na pakovanju rok trajanja, koji nije tu bez razloga. To je prva stvar koju treba da provjerite. Ukoliko nema rok trajanja, sasvim sigurno imaće sličicu koja vam kaže koliko je dugo nakon otvaranja bezbjedno koristiti taj proizvod.

Ako nema ni toga, u teoriji, mlijeko za sunčanje može da preživi dvije do tri godine ali samo pod uslovom da nije izloženo suncu i visokim temperaturama. Što je potpuno beznačajan podatak pošto mlijeko za sunčanje nosimo na plažu…

Šta se desi kad je mlijeko za sunčanje bilo izloženo suncu i visokoj temperaturi dok ste vi na odmoru? Ukratko rečeno, do iduće sezone, formula koja štiti od sunca razgradi se na takav način da vam više ne pruža nikakvu zaštitu.

Kad to uzmete u obzir, jasno vam je da je pametnije da kupite jeftiniji kupaći kostim, ili da “preživite” još ovo ljeto u prošlogodišnjem. Jer, stvarno ne vrijedi da rizikujete rak kože da biste uštedjeli koju kintu.

Štedite na drugim stvarima, ne na sopstvenom zdravlju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA