Prijeti li IRB blokadom “Alumine”?

767

Prašina oko afere “Alumina” nikako da se spusti. Kako se nezvanično saznaje, “Alumini” nad glavom visi nova blokada i to Investiciono razvojne banke (IRB).

Naime, IRB od zvorničkog preduzeća traži da redovno vraća kredit “Energolinije” u stečaju od 19,4 miliona maraka, bez obzira što je baš taj kredit pod istragom tužilaštva.

Problem “Alumine” je to što je 2012. bila žirant Litvancima iz “Energolinije”, pa su rate sada pristigle na naplatu. Pošto IRB ne popušta, svi zajedno prošle sedmice su bili u Vladi na pregovorima ali od dogovora, za sada, nema ništa.

– Obratite se preduzeću za informacije – ističu u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS.

vlcsnap-2017-06-28-19h39m07s68

Ni tamo nema odgovora. U Investicionoj banci ne otkrivaju da postoji problem. U pisanom odgovoru direktor Snježana Vujnić ipak potvrđuje da su rate milionskog kredita sa “Energolinije” pale na “Aluminu”.

– U slučaju da korisnik kredita ima probleme sa servisiranjem svojih obaveza, IRB će iskoristiti sve raspoložive mogućnosti da zaštiti svoja potraživanja – kažu u IRB-u.

vlcsnap-2017-06-28-19h39m21s215

Nezvanično, “Alumina” je, prije otvaranja stečaja u “Energoliniji”, uredno vratila oko sedam miliona maraka kredita, a mjesečna tranša IRB-u iznosi oko 300 000 marka. “Energolinija” je inače privatna litvanska firma koja se nalazi pod istragom tužilaštva baš zbog navodnog nenamjenskog trošenja 19,4 miliona maraka kredita, odobrenog u IRB-u bez finansijskog posrednika.

– Očigledno je da su ta odobrena sredstva IRB-a u visini od skoro 20 miliona maraka već sutradan bila prebačena za Litvaniju, da od tog posla ništa nije bilo, a da niko nije reagovao po tom osnovu -objašnjava ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Inače, nakon otvaranja stečaja u “Energoliniji” stečajni upravnik je IRB-u osporio ta potraživanja što je, kako saznajemo, glavni argument “Alumine” za neplaćanje. Preduzeće je u finansijskim problemima, naročito poslije nedavne dvosedmične blokade računa zbog potraživanja “Pavgorda” ali i nedavnog zahtjeva fočanskog preduzeća za plijenidbu imovine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA