Predstavljamo namjlađeg šahovskog sudiju u BiH (VIDEO)

658

Banjalučanin Nemanja Šipka najmlađi je šahovski sudija sa međunarodnom titulom u Bosni i Hercegovini. Tu titulu mu je Svjetska šahovska Federacija priznala u maju 2017. godine.

Nemanja je u ovom sportu aktivan je od 1997. godine. Ljubav prema šahu dovela ga je do sudijskog poziva, a do sada je učestvovao na više od 80 turnira.

– Put do titule je bio jako dugačak i zahtjevan i u suštini je trajao punih deset godina, od prve sudijske titule ostvarene u Tuzli 2007. godine, pa do maja mjeseca kada mi je Svjetska šahovska federacija priznala titulu FIDE sudije – priča Šipka.

Poziv šahovskog sudije nosi i brojne izazove. Nije rijetkost da se suočavaju sa kršenjem pravila, brojnim nepravilnostima u igri, ali i sa dopingom.

– Samim tim uloga sudije je još značajnija jer se mora obraćati pažnja i na ponašanje igrača tokom partije i da se urade sve moguće predostrožnosti da ne bi došlo do tih zloupotreba. Što se tiče samog dopinga Svjetska šahovska federacija je članica anti doping agencije na svjetskom nivpu i svakako da postoje određene supstance koje povećavaju koncentraciju i koje vjerovatno neki šahisti konzumiraju – otkrio nam je Nemanja.

Šah kao sport u posljednje vrijeme sve je popularniji na našim prostorima. Kao intelektualna igra dio je opšte kulture, a predrasude da se ovim sportom bave uglavnom starije generacije ruši sve veći broj mladih koji su zainteresovani za šah.

– Stvorila se jedna slika da se šahom uglavnom bave naši stanovnici treće dobi, odnosno penzioneri, a do toga je došlo jer jednostavno jer najčešće kada su neki prilozi na tv o penzionerima upravo je ova slika iza nas, ispred pošte gdje se vidi kako penzioneri igraju šah. Pošto se to dešava zadnjih nekoliko godina, stvorio se utisak kad se kaže šah da je odmah asocijacija penzioneri kod pošte. Međutim, to svakako da nije tačno jako mnogo mladih igra šah u Banjaluci, a svakako i šire – tvrdi naš sagovornik.

Pored zvanja šahovskog sudije, Nemanja Šipka se od 2008. godine nalazi i u ulozi predsjednika Centra za unaprjeđenje i razvoj šaha „Gambit“ Banja Luka. U čijoj organizaciji je održano više od 20 turnira i šahovskih manifestacija. Više o radu ovog centra možete saznati i na sajtu chessgambit.net.

Marijana Bogdanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA