Povećanje penzija ili protest u septembru

879

Penzioneri iz Federacije BiH (FBiH) najavili su proteste za septembar ukoliko se vlasti do 30. juna ne izjasne da li će penzije do avgusta biti povećane za 10 odsto.

Penzioneri poručuju da će izlaskom na ulice pokazati nezadovoljstvo zbog toga što je minimalna penzija u FBiH 326 KM.

Predsjednik federalnog Saveza udruženja penzionera Mehmedalija Rapa rekao je za “Avaz” da pregovori sa Vladom idu teško s obzirom na to da nadležni ne mogu ispuniti većinu zahtjeva.

On je naveo da im je rečeno da nijedan od sedam zahtjeva koji su upućeni federalnoj Vladi ne može biti riješen dok ne bude donesen novi Zakon o PIO, koji se očekuje do Nove godine.

– Rečeno je da će dva naša zahtjeva biti ugrađena u novi zakon, a da će se o povećanju penzija pričati kada zakon bude usvojen. Mi smo rekli premijeru da, ako je tako, u septembru idemo u proteste – ističe Rapa.

On kaže da se od Vlade očekuje da se izjasni o povećaju penzije za 10 odsto onima koji su penzionisani do 31. jula 1998. godine, ali i da rastu primanja za sve ostale penzionere, te da budu oslobođeni plaćanja poreza na doprinos jer penzije nisu oporezovane kao neke plate.

Rapa je poručio da će protest u septembru biti samo početak i da će penzioneri ovaj put ići do kraja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA