Počinje Drugi Sajam knjiga u Andrićgradu

771

Najpoznatiji izdavači iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, uz učešće domaćih i stranih pisaca, će se predstaviti na Drugom Sajamu knjiga u Andrićgradu. Sajam traje od 27. juna do 12. jula.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske prof. dr Jasmin Komić će zvanično otvoriti Sajam 28. juna.

Manifestacija u čast knjige biće otvorena istovremeno sa 40. Višegradskom stazom koja tradicionalno okuplja kulturne poslanike iz Republike Srpske uz bogat kulturno- umjetnički program kojim će biti proslavljen Vidovdan.

Na svečanoj akademiji i otvaranju Višegradske staze sutra će govoriti akademik i dramski pisac Duško Kovačević i glumac Nebojša Dugalić, dok je za 28. juna planirano osveštanje Gradske kuće u Višegradu i otkrivanje spomenika Mehmed-paši Sokoloviću (Druge podrinjske brigade – Višegrad).

Program Sajma knjiga obuhvatiće promocije izdavača iz Republike Srpske i Srbije, promocije književnih djela, okrugle stolove i radionice iz oblasti savremene literature, filma, istorije, jezika, pisma, sa posebnim osvrtom na italijansku književnost i umjetnost.

Gosti Sajma, kako su najavili organizatori, biće Matija Bećković, Dušan Kovačević, Dragoslav Mihailović, Zahar Prilepin, Vladimir Kecmanović, Ðankarlo De Kataldo, Lorenco Miglioli, Andrea Gambeta i drugi koji će učestvovati u programu.

Drugog dana Sajma predviđen je razgovor sa Zaharom Prilepinom, radionica “Savremena literatura i kinematografija”, a učestvovaće Emir Kusturica, Lorenco Miglioli, Ðankarlo De Kataldo, Andrea Gambeta i Mirjana Ognjanović.

Povodom obilježavanja Prvog svjetskog rata u galeriji “Lubarda” biće priređene izložbe “Srpkinja – heroina Velikog rata” i “Hleb u Velikom ratu”, autora Dimitrija Vujadinovića, a izložbe će otvoriti akademik Matija Bećković.

Najavljena je i predstava “Prah”, rađena po drami Ðerđa Špira, u režiji Veljka Mićunovića, u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta, koncert grupe “Bajaga i instruktori”, predstava “Obično veče” Laneta Gutovića, okrugli sto “Srpski jezik i ćirilica danas”.

Žiri Sajma knjiga u Andrićgradu posljednjeg dana će dodijeliti nagradu za izdavački poduhvat godine u Republici Srpskoj i u Republici Srbiji i specijalno priznanje.

Sajam organizuje “Andrićgrad” zajedno sa Andrićevim institutom i Beogradskim sajmom.

Kao i prvu i predstojeću manifestaciju, čiji je idejni tvorac Emir Kusturica, podržao je pokrovitelj manifestacije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Opština Višegrad.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA