“Petnica” obilježila 35 godina postojanja

765

Istraživačka stanica “Petnica” danas je obilježila 35. rođendan. Uprkos slavljeničkoj atmosferi, ovaj jubilej je obilježen prije svega uz rad i bez pretjeranih ceremonija.

“Petnica” je osnovana 1982. godine od strane brojnih naučnika i prosvjetnih radnika, SANU, Univerziteta u Beogradu i mnogih drugih institucija. Trenutno, 123 srednjoškolca ovde stiču svoja praktična znanja o radu u laboratoriji, na terenu ili sa teleskopom, a sve kroz programe iz oblasti astronomije, biologije, hemije, arheologije i geologije.

– Istraživačka stanica “Petnica” je najveći stvarni obrazovni eksperiment i najveća inovacija u domaćem obrazovanju u posljednjih stotinu godina. Nikada se nijedan ogled u domaćem školstvu nije usudio da dovede u pitanje nedodirljive “stubove” klasične škole, razred, nastavni program, udžbenik, nastavnika, pa i ocjenu, jer se i dalje bezrezervno vjeruje da je samo balansiranjem nagradama i kaznama moguće motivisati mlade da uče, i da iznos tih nagrada ili kazni mora propisati odgovarajući državni organ bez obzira koliko su oni koji to tamo rade uopšte kompetentni ili kvalifikovani za to – izjavio je Vigor Majić, direktor “Petnice”.

Ova istraživačka stanica, danas je najveći centar ovakvog tipa u Evropi. Nerijetko je posjećuju naučnici, direktori i profesori škola iz zapadnih ali i istočnih zemalja kako bi unaprijedili svoja znanja i upoznali se sa tehnikama koje se u “Petnici” godinama razvijaju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA