Predstavljamo: Pet najmanjih država na svijetu

776

Da bi na najbolji način dočarali koliko su male države koje vam predstavljamo, sabraćemo njihove površine i broj stanovnika, pa ih uporedimo sa najvećim gradom na svijetu. Svih pet država sa liste koju vam predstavljamo mogu da stanu u jedan kvart Pekinga zato što imaju ukupnu površinu 110,62 kvadratna kilometra i oko 87 000 stanovnika.

Uprkos tome što su jako male, neke države na ovoj listi su izuzetno bogate, dok druge imaju nevjerovatno snažan uticaj u svijetu.

5. San Marino / La Serenissima Repubblica di San Marino

Panorama-San-Marino-Adriatic-Sea

Površina: 61.2 km2 / Populacija (cca): 30 000

San Marino je najstarija država u Evropi. Osnovana je 3. septembra 301. godine, a suverenost i nezavisnost je stekla 1631. godine. Ova država se nalazi na teritoriji u okviru Italije, u podnožju planine Monte Titano, u blizini Jadranskog mora.

Iako je službeno nezavisna, San Marino se uveliko oslanja na Italiju, s obzirom da je u potpunosti okružena njenom teritorijom. Sa svojom površinom od 61.2 kilometra kvadratna, ovo je peta je najmanja država u svijetu i treća u Evropi.

4. Tuvalu

tuvalu

Površina: 26 km2 / Populacija (cca): 10 500

Tuvalu je mala ostrvska država koja se nalazi u Tihom okeanu, južno od Kiribatija i sjeverno od Fidžija. Nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva je stekla 1. oktobra 1978. godine, a britanska kraljica je još uvijek zvanični šef države.

Zanimljiva činjenica vezana za ovu državu jeste ta da veliki dio državnog budžeta puni njihov internet domen – .tv (Tuvalu).

3. Nauru / Republika Nauru

Entire Nauru in one photo

Površina: 21 km2 / Populacija (cca): 9 300

U Tihom okeanu, nedaleko od ekvatora, nalazi se malena ostrvska Republika Nauru. Ovo je najmanja republika na svijetu i jednia država koja nema glavni grad. Nezavisnost od Australije i Novog Zelanda je stekla 31. januara 1968. godine.

Nekada poznata kao “Ugodno ostrvo”, Nauru je naseljen još prije 3 000 godina, a prvi stanovnici bili su Mikronežani i Polinežani. Porijeklo imena “Nauru” još uvijek nije poznato.

2. Monako / Principauté de Monaco

1484156064-monaco

Površina: 1.98 km2 / Populacija (cca): 36 300

Kneževina Monako je najgušće naseljena država na svijetu, kao i druga najmanja država na svijetu. Nalazi se na francuskoj rivijeri, zapadna Evropa, na obali Sredozemnog mora.

Monako je sticao i gubio nezavisnost više puta (od 13. vijeka pa do danas), a poznat je u svijetu po Monte Karlo kockarnicama i velikoj trci Formule 1. Monako nema porez na dohodak i ima jako niske poslovne poreze, zbog čega je poznat i kao poreski raj. Ova država takođe ima i najduži životni vijek na svijetu, skoro 90 godina, nezaposlenost 0% i najveći dohodak po glavi stanovnika.

1. Vatikan / Stato della Città del Vaticano

vatikan-21647bca029eebf962f79cf7266156a4_view_article_new

Površina: 0.44 km2 / Populacija (cca): 830

Još jedna država okružena Italijom, Vatikan se nalazi u Rimu i najmanja je nezavisna država na svijetu – i po površini i po broju stanovnika. Iako je najmnaja, Vatikan je jedna od najpoznatijih i najuticajnijih država na svijetu, jer se upravo ovdje nalazi sjedište Pape i Rimokatoličke crkve.

Vatikan je stekao nezavisnost od Kraljevine Italije 11. februara 1929. godine. Njegovo bogatstvo čine umjetnička djela najpoznatijih umjetnika na svijetu, a procjenjuje se da ukupna vrijednost svih umjetnina iznosi čak 43 milijarde američkih dolara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA