Otkrili još 10 planeta sličnih Zemlji

744

Teleskop Kepler dosad je otkrio 4 034 planeta, a među 219 novih kandidata je i 10 planeta na kojima je možda moguć život. Nalaze se na dobroj udaljenosti i imaju sličnu temperaturu kao Zemlja.

Sve većem broju planeta koje smo otkrili u svemiru, astronomi su sada dodali još 219 kandidata koji čekaju definitivnu potvrdu. Među njima je i 10 planeta koji su otprilike iste veličine i temperature kao i Zemlja, što značajno podiže mogućnost da je na njima mogć život i voda u tekućem stanju. Ovu gomilu planeta otkrili su koristeći teleskop Kepler koji je bio usmjeren prema zviježđu Labuda.

Kepler
Kepler

– Važno pitanje za nas je “Jesmo li sami?”. Možda nam je Kepler sada indirektno rekao da nismo – rekao je Mario Perez iz NASA-e.

NASA je 2009. lansirala teleskop Kepler kako bi otkrili jesu li planete poput Zemlje rijetkost ili uobičajeni u svemiru. Tokom svoje misije samo Kepler je otkrio ukupno 4 034 planeta kandidata, a potvrdili su njih 2335. Ukupno smo dosad u svemiru otkrili skoro 3500 planeta, prenosi Reuters.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA