Osuđen trojac iz BiH zbog vođenja djece u džihad

736

Sud u Gracu osudio je četiri osobe, tačnije dva bračna para, na maksimalnu kaznu zatvora jer su svojih osmoro djece, uključujući i dvogodišnjaka, odveli u Siriju da bi im pokazali džihad, te ih tjerali da gledaju propagandne klipove “Islamske države”.

Osuđeni su Hasan O. (49), njegova supruga Kata O. (43), Enes S. 38, i njegova supruga Mihaela S. (39). Svi oni, osim Mihaele koja je rođena Austrijanka koja se kasnije preobratila u islam, su iz Bosne i Hercegovine. Njih troje, Hasan O., Enes S. i Mihaela S. su osuđeni na po 10 godina zatvorske kazne, dok je jedino Kata O. dobila devet godina.

U presudi stoji da su osuđeni zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji te zanemarivanju djece. Kako su još ranije pisali austrijski mediji, njih četvoro je otišlo put Sirije u decembru 2014. godine, a tamo su bili smješteni u kućama “Islamske države”. Djeca su u Siriji gledala propagandne video-klipove odsijecanja glave, a dječake su vodili da vide i neke egzekucije uživo.

Kad je život u Siriji postao neizdrživ, odlučili su da odu u Tursku, ali su ih turske vlasti deportovale u Austriju jer su imali austrijsko državljanstvo. Djeca su im oduzeta i smještena kod socijalne službe. Sudija je prilikom izricanja presude izjavio da je odredio maksimalnu kaznu jer želi da bude “kristalno jasno da Austrija ne prihvata i ne toleriše ovakve slučajeve”.

Austrijski mediji prenose i izjavu Hasana O. koji je rekao da nije bio pripadnik “Islamske države”, već da je u Siriji radio kao maser, te se brinuo o ranjenim pripadnicima “Islamske države”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA