Omogućeno korištenje službenih vozila u privatne svrhe!?

1696

Posljednjim dopunama Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila Savjet ministara Bosne i Hercegovine omogućio je da se službena vozila mogu koristiti kontinuirano tokom 24 časa, saopštio je danas Transparensi internešnal  BiH.

Iako su revizori ranije više puta preporučili institucijama da interne akte usklade sa Pravilnikom, kako službena vozila ne bi mogla da budu korištena cjelodnevno, sada više neće postojati uporište da se ističu takve preporuke, koje se daju u cilju odgovornijeg raspologanja javnim sredstvima.

U TI BiH smatraju da je ovim dopunama Pravilnika Savjet ministara legalizovao neodgovorno raspologanje sužbenim vozilima, jer je omogućio njihovo korištenje u privatne svrhe.

pratnja

– Službena vozila koriste se za službene potrebe institucija BiH, te zbog toga TI BiH upozorava da rukovodilac institucije ne bi smio imati diskreciona prava da sam internim aktom odlučuje kada je moguće službena vozila koristiti. Ovo pitanje bi trebalo biti regulisano na na način da se Pravilnikom taksativno nabroje situacije i okolnosti kada i u kojim uslovima je dopušteno dozvoliti upotrebu tokom cijelog dana, uz osiguranje upotreba vozila može biti jedino u službene svrhe – pojašnjavaju u TI BiH.

U ovoj organizaciji podsjećaju na brojne ranije zloupotrebe službenih vozila u privatne svrhe, a jedan od najskorijih primjera je službeno vozilo Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, koje je koristila njegova supruga, i to u neslužbene svrhe, što je izazvalo veliko ogorčenje građana.

Međutim, umjesto unapređenja procedura i sprečavanja ovakvih zloupotreba, izmjenama Pravilnika Savjeta ministara ide se na liberalizaciju pravila i upotrebe ovih vozila, a sve kako bi se ona mogla koristiti u privatne svrhe i na netransparentan način.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA