Oliveri Katarini i Petru Božoviću uručen “Zlatni pečat”

673

Glumcima Oliveri Katarini i Petru Božoviću sinoć je uručen “Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Vrijedno priznanje istaknutim umjetnicima uručio je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, a večerašnja svečanost organizovana je u čast 6. juna, Dana jugoslovenske kinoteke i povodom otvaranja 19. Festivala nitratnog filma.

Publika u dvorani Jugoslovenske kinoteke dočekala je frenetičnim aplauzom divu jugoslovenske kinematografije Oliveru Katarinu, koja je otpjevala nekoliko taktova romskog tradicionala “Đelem, Đelem”.

– Nije ovako bilo često u mom životu. Uglavnom sam bila sama. Jedno dvadeset godina sam bila zaboravljena od svih i odjednom kao što to biva u mom životu kao da sam se probudila iz sna. Pažnja medija, put Kan…Odjednom zagrljaj Srbije…Jel se to probudila Srbija – upitala je Olivera Katarina.

Bard srpskog glumišta Petar Božović zahvalio se na priznanju u duhu filmova Živka Nikolića kojima, kako kaže, “mnogo duguje”.

On je naglasio da u Beogradu postoje dva hrama – Jugoslovenska kinoteka i Kolarčeva zadužbina.

Moto ovogodišnjeg Festivala nitratnog filma je “Pod sjajem zapaljivih zvijezda”, a osnivač i umjetnički direktor Aleksandar Erdeljanović je najavio 46 filmova iz 30 arhiva Evrope, Azije i Amerike i dolazak tridesetak gostiju iz 13 zemalja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA