Tadić iz SDS-a u novi politički pokret?

3975

Donedavni visoki funkcioner SDS i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, Ognjen Tadić, namjerava da napusti stranačko članstvo i formira novi politički pokret.

Izvori iz vrha najveće opozicione partije u RS tvrde da bi Tadić najkasnije poslije prve sjednice novog saziva Glavnog odbora SDS, na kojoj bi trebalo da budu izabrani novi potpredsjednici stranke, trebalo da objelodani svoju odluku o napuštanju SDS. Sagovornici ističu da je dugo tinjajući sukob između Tadića i novog rukovodstva SDS eskalirao nakon izbora novih čelnih ljudi Gradskog odbora stranke u Banjaluci, gdje je Tadićeva struja, prema riječima sagovornika, doživjela težak poraz.

– Izborom Mladena Kajkuta za predsjednika banjalučkog SDS Ognjen Tadić izgubio je posljednje uporište u stranci i gradskom odboru, koji je donedavno bio pod njegovom apsolutnom kontrolom – tvrde izvori.

Oni ističu da je vrh SDS, na čelu sa predsjednikom stranke Vukotom Govedaricom, već dugo pripremljen na sve izvjesnije Tadićevo istupanje iz stranačkog članstva. Posebno nakon što je donedavni potpredsjednik stranke, kako podsjećaju, proteklog vikenda odbio da dođe na Izbornu skupštinu SDS u Bijeljini.

– Otvoreno kritičko pismo Ognjena Tadića članovima Glavnog odbora SDS nakon izbornog debakla stranke na proteklim lokalnim izborima, njegovo tadašnje podnošenje ostavke na sve stranačke funkcije kao i višemjesečno odbijanje da se pojavi na skupovima stranačkog rukovodstva, svima u vrhu SDS predstavljali su više nego jasan signal da se Tadić priprema da napusti stranku. Svojim nedolaskom na Izbornu skupštinu SDS u Bijeljini Tadić je samo potvrdio ono što se u stranačkim kuloarima već dugo, manje-više, otvoreno priča i spekuliše, a to je da će odmah nakon predstojećeg izbora novih stranačkih potpredsednika Tadić istupiti iz članstva u SDS i formirati novi politički pokret ili partiju, otprilike nešto po uzoru na bivšeg šefa banjalučkih PDP-ovaca Zorana Talića – tvrde sagovornici.

Predsjednik SDS Vukota Govedarica kaže da nema komentar na sve glasnije spekulacije da će višestruki kandidat te partije za predsjednika RS uskoro napustiti stranačke redove.

– Nemam komentar na takve priče. Iskreno, u to ne vjerujem jer ne vidim razlog zbog kojeg bi gospodin Tadić napustio stranku koja mu je u prošlosti bezbroj puta izašla u susret i u kojoj je dobio maksimalnu mogućnost za političku afirmaciju – kaže Govedarica.

Donedavni potpredsjednik SDS Ognjen Tadić juče takođe nije bio pretjerano raspoložen da komentariše tvrdnje da se sprema da “svuče” stranački dres SDS i formira novi politički pokret.

– Čuo sam raznorazne priče o sebi u proteklih 20 godina. Da sam sve komentarisao, bio bih neozbiljan – kratko je poručio Tadić.

Misterija Mektić

Osim neizvijesne sudbine Ognjena Tadića u SDS, izvori tvrde da se u vrhu najveće opozicione partije uveliko spekuliše i o tome da li će aktuelni ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić istupiti iz stranačkog članstva.

– Mektićev nedavni sukob s Miladinom Stanićem izazvao je žestoke potrese u stranci. Za razliku od Tadića, Mektić je imao opravdani razlog da ne prisustvuje izbornoj skupštini, jer je tog dana bio u Strazburu. Međutim, niko još ne zna Mektićeve prave namjere – tvrde izvori.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA