Odbijen izvještaj o radu Vlade FBiH

728

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nije danas u Sarajevu prihvatio izvještaj o radu federalne Vlade za prošlu godinu, koji prethodno nije dobio podršku ni Predstavničkog doma.

Delegati su podržali izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg federalnog budžeta, kao i izvještaje o radu federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije u 2016. godini, uz zaključak da Vlada obezbijedi novac za kadrovsko popunjavanje Uprave.

Prethodno je Dom naroda Federacije odbio prijedlog novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, dok je većinom glasova odobren Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH.

Izmjene i dopune Zakona o radu FBiH biće upućene na usaglašavanje Predstavničkom domu federalnog Parlamenta, koji je ranije podržao ovaj zakonski akt u nešto drugačijem tekstu.

Izmjene i dopune Zakona o radu podrazumijevaju 13 tačaka kojima se tehnički poboljšava zakon, a jednom od odredbi precizira se da se zapošljavanje u državnim preduzećima treba vršiti putem javnog oglasa, a ne na osnovu preporuke ili nekog drugog načina.

Između ostalog, predviđeno je da godišnji odmor prema prirodi posla i vrsti radnih mjesta može trajati i duže od 30 dana.

Podršku Doma naroda dobio je Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, kojim se predviđa da žene do navršene 42. godine na račun zdravstvenog osiguranja mogu imati tri pokušaja intrauterine inseminacije i pet pokušaja vantjelesne oplodnje.

Delegati su podržali i Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje, a koji predviđa zabranu upotrebe duvana u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prevozu te u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloljetna lica.

Za kršenje ili neprovođenje ovih propisa predviđene su kazne od 250 KM do 15 000 KM.

Naredna sjednica Doma naroda najavljena je za 22. jun.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA