Obilježeno 25 godina od “Proboja koridora”

1140

Prvi put na Dugu njivu kod Modriče, došla je Dragoslava Jaćimović, majka jedne od 12 banjalučkih beba. Smrt nevine djece bio je glavni povod da se krene u bitku za “Proboj koridora”, koju mnogi opisuju kao najhumaniju u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Osjećanja se prepliću od tuge do ponosa, kaže Dragoslava.

-Uvijek posotji to pitanje zašto, zašto baš mi, a opet kad sabereš sve da su naša djeca bila inicijalna kapisla da se sve ono dogodi i danas živimo na slobodi osjećate i nekakav ponos- kaže Dragoslava Jaćimović, majka jedne od 12 zvjezdica.

Dvanaest kilometara za 12 beba treću godinu je šetalo oko 170 učesnika marša od Osječana do Duge Njive. Rame uz rame, učesnici bitke i oni koji je ne pamte.

-Usput smo imali punktove na kojma smo razgovarali, pričali. Tu i imamo i komandante naših brigada trebavskih koji su učestovali u samom koridoru tako da su djeci i mlađim prenosili iskustva- rekao je Saša Živanović, učesnik Marša za 12 zvjezdica.

Vojnicima i komandantima sjećanja ne blijede ni nakon četvrt vijeka. Zagrljaj i stisak ruke Posavaca i Krajišnika, kao i davne 1992. godine.

-Željno smo očekivali taj trenutak jer je bilo pitanje do kad če II posavska moći da brani cijelu teritoriju od Miloševca u blizini Modriče do Brčkoga- kaže Lazo Blagojević, pripadnik II posavske brigade

-Najgore mi je bilo u Modriči, kad osjetiš dim baruta. Kad osjetiš i duši avet kad te obuzme pomisao da više tog naroda nema i da nema druge nego samo borba- priča Zdravko Petrović, pripadnik jedinice za posebne namjene i obezbjeđenja komande I krajiškog korpusa.

Završne borbe trajale su šest dana. Probojem Koridora prekinuta je četrdeset dva dana duga blokada zapadnog dijela Srpske i oslobođene četiri opštine.

-Ta velika pobjeda na koridoru bila je jedna u nizu pobjeda koje smo ostvarili prije i poslije kako bi konstituisali i ojačali RS i danas RS živi u svom punom kapacitetu kao država koja ima sve prerogative upravljanja prostorom i narodom- poručio je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Tim više što je zapadni dio RS i RSK sa milion i po stanovnika bio odsjećen i praktično zatvoren put komunikacija, ugušen život”, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko inavlidske zaštite RS.

Tekovine bitke, ni stradale ne smijemo zaboraviti, poruka je zvaničnika. U prvoj i najznačajnijoj bici za nastanak Srpske, poginulo je više od 400 boraca. Njima je služen parastos, prislužene su svijeće i položeno cvijeće.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA