Novim Travnikom odjekivalo “Za dom spremni”

733

Brojni građani Novog Travnika iznose kritike na rad policije i cjelokupnu atmosferu koja je vladala sinoć u ovom gradu, tokom održavanja koncerta kontroverznog pjevača Marka Perkovića Tompsona.

Nakon što je, pod budnim okom javnosti, održan koncert ovog pjevača u Mostaru prije nekoliko sedmica i koncert u Novom Travniku izazvao je buru reakcija.

Jedna od najglasnijih stigla je od načelnika Novog Travnika Refika Lendo, koji je istakao da dok austrijska policija hapsi učesnike komemoracije u Blajburgu zbog ustraških kapa i druge ikonografije, ona u njegovom gradu dozvoljava “ustaško divljanje”.

– Bošnjaci u Novom Travniku sinoć su se osjećali kao Palestinci. Kretanje po gradu im je bilo ograničeno. Kordon policije je grad podijelio na dva dijela. U jednom dijelu su se kretali Hrvati, a u drugom Bošnjaci. To je poražavajuće – rekao je Lendo.

Tompson je sinoć u dvorani u Novom Travniku održao koncert pred oko 1 500 posjetilaca. Kontroverzni pjevač iz Hrvatske ranije je pokušao održati koncerte u nekoliko evropskih zemalja, poput Slovenije, Austrije i Holandije, ali su njegovi koncerti zabranjeni, zbog izrazito radikalnih stavova.

Na koncertu u Novom Travniku neki Tompsonovi fanovi su nosili ustašku ikonografiju i uzvikivali ustaške parole “Za dom spremni”.

– Koncert je narušio odnose između Bošnjaka i Hrvata u ovom gradu – rekao je Lendo, te dodao da ga najviše zabrinjava to što je veliki broj mladih ljudi sinoć pokazao privrženost ustaškoj ideji.

Na Tompsonov koncert sinoć je došao i predsjednik FBiH i član Predsjedništva HDZ BiH Marinko Čavara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA