Novi lijek pruža nadu ženama oboljelim od raka dojke

713

“Čudesni” lijek za rak dojke sprečava širenje tumora za više od 40 procenata, pokazalo je novo istraživanje.

Lijek Olaparib pruža nadu ženama koje žive sa neizlječivim oblikom raka i u prosjeku im produžava život za oko tri mjeseca.

Pilule koje se uzimaju dva puta dnevno, porede se sa standardnom hemoterapijom za pacijente u uznapredovalim fazama raka dojke sa mutacijom na BRCA genima.

Kod 60 odsto pacijentkinja koje su uzimale pomenuti lijek, primjećeno je smanjenje tumora, u poređenju sa 29 odsto onih koje su dobijale hemoterapiju.

Profesor Endrju Tat, direktor Istraživačkog centra “Brast Cancer Now” u Insitutu za istraživanje kancera u Londonu, smatra da je riječ o “fantastičnim vijestima”.

– Olaparib je već dostupan za žene sa BRCA mutacijom, u uznapredovalim fazama raka jajnika. To je prvi lijek za koji se vjeruje da je usmjeren protiv nasljednih genetskih mutacija. Postajemo sve bolji u liječenju pacijenata sa rakom dojke kod kojih je dijagnoza uspostavljena rano, ali u odmaklim fazama, liječenje je mnogo teže – kaže Tat.

Olaparib spada u novu klasu lijekova poznatih kao PARP inhibitori. Kapsule su originalno napravili istraživači Instituta u kom radi Tat.

One funkcinišu tako što blokiraju protein za “popravku” DNK poznat kao PARP, što dovodi do umiranja ćelija raka dojke.

Nova otkrića predstavljena su na skupu Američkog društva za kliničku onkologiju u Čikagu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA