Novi hit: Osmočasovna dijeta

766

Pred sam početak ljeta pojavio se novi vid ishrane koji garantuje efikasne i brze rezultate. Ako želite svoje tijelo da dovedete u red, isprobajte popularnu osmočasovnu dijetu! Riječ je o dijeti kod koje je potrebno da tokom dana jedete u razmaku od osam sati.

Osmočasovna dijeta (dijeta 8 sati) je je plan za mršavljenje Davida Zinčenka i Pitera Mura koji su iznijeli u knjizi “Osmočasovna dijeta: Gledajte kako kilogrami nestaju, dok jedete šta želite”.

Uz ovu dijetu, David obećava čitaocima da mogu izgubiti gomilu kilograma i da jedu sve što požele. Nije li ovo san svakog ljubitelja hrane?

Ali, ima jedna začkoljica. Možete jesti SAMO u jednom vremenskom intervalu koji traje tačno 8 sati – izvan njega nema jela!

Inače, ovakav koncept nije nov i do sada je postojalo više dijeta koje su zagovarale smjenjivanje posta i normalne ishrane s tim da su imale ograničeni vremenski okvir (sedmicu – dvije dana). I zato se i ova kao i slične dijete baziraju na teoriji da je ljudsko tijelo dizajnirano za periode obilnijeg hranjenja i zatim perioda posta tj. neunošenja hrane.

Znači, postoje ciklusi od 8 sata kada se jede bukvalno sve (dobro, dobro, ne držite nas za riječ – mjera uvek treba da postoji), a zatim ciklus od 16 sati kada se ništa ne jede. I tako svaki dan. Tokom 16 sati ljudsko telo treba biti usmjereno na oporavak i odmor, a ne stalno varenje hrane.

Kada je “idealnih” 8 sati za konzumiranje hrane?

the-8-hour-diet

Već smo naučili da se u toku 24 sata samo u jednom intervalu od osam sati konzumira hrana. E sada, pitanje je koji je osmočasovni period najbolji za nas?

Velika većina dijetalaca zagovara da je idealan period od 9 do 17 časova. U praksi i period od 8 do 16 ili 10 do 18 nije neuobičajen. Koji god period da izaberete: jedina i osnovna stvar je da u okviru njega pojedete sve planire dnevne kalorije! Dakle, vremenski interval se može prilagoditi u zavisnosti od vašeg dnevnog rasporeda i čak može biti različit u različitim danima u toku sedmice. Dijetu treba početi sa bar 3 dana sedmično osmočasovnog rasporeda unosa hrane a tokom vremena i ličnog osjećaja povećati do svih 7 dana.

Dijeta 8 sati: Jedite koliko želite!

diet-plan

U ovoj dijeti nema zabranjene hrane ali ne dozvolite da ova dijeta bude izgovor da se prejedate. Jedite onoliko koliko vam prija ali ne pretjerujte sa količinama. Jedini izuzetak od ovog pravila su slatki napici, budući da osmosatna dijeta ne zagovara kalorije koje se nalaze u pićima (alkoholnim i/ili bezalkoholnim) – mada to ne znači da se ne mogu konzumirati – naravno umjereno.

A šta ako doručak kasni?

time-restricted_620x350_51490949065

Realna situacija: Od silnih obaveza niste stigli da “uhvatite” vrijeme za doručak i početak osmočasovnog perioda hranjenja. I tu postoji rješenje: popijte čaj ili kafu i kada vam se ukaže slobodno vrijeme krenite sa vašim osmosatnim ciklusom hranjenja. Dakle, ne možete da jedete prije 10 sati ujutru? Ništa strašno, u 8 popijte nešto od gore spomenutog, završite obaveze i u 10 počnite sa doručkom.

Jedite što god želite

Za razliku od drugih dijeta, kod ove su grickalice dopuštene i mogu se jesti često u okviru osmočasovnog perioda. Ipak, zdrava logika i ovdje govori da treba ipak biti kritičan kod izbora i birati zdravije i kvalitetnije grickalice (recimo, bolje je jesti pečene sjemenčice i orašaste plodove kao i suvo voće nego slane štapiće, čips i sl.) Generalne preporuke važe i ovdje – uvijek je bolje konzumirati što prirodnije namirnice, a smanjiti industrijski proizvedene. Dijeta 8 sati je na strani što prirodnije prehrane.

Primjer jelovnika za jedan dan

Po ustajanju: voda, kafa ili čaj

Doručak u 10 časova: musli, čaša mlijeka, jedna voćka ili
kajgana, tost, kafa/čaj;

Užina (kada želite): Slatkiš od ekspandirane žitarice (recimo Bonžita i sl.)

Ručak (kada želite): 2 parčeta pice, domaći čips ili pomfrit, 1 jabuka;

Užina (kada želite): 1 kolač ili 1 sladoled ili voćka po izboru;

Večera u 18 časova: Grilovano bijelo pileće meso, dva kuvana krompira prelivena kašikom putera, pareni brokuli, sladoled.

Dijeta osam sati ne izgleda ni malo loše zar ne?

Samo osam minuta vježbanja

Autori dijete preporučuju osam minuta vežbanja svakoga dana. Ipak, izgleda da je u pitanju čist fazon da sve bude u znaku broja osam ali, eto da i to napomenemo.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA