Novi dijagnostički aparati u JZO Brčko (VIDEO)

1708

Javna zdravstvena ustanova Brčko distrikta nabavila je nove dijagnostičke aparate za potrebe laboratorija koje se nalaze u mjesnim zajednicama Bijela i Maoča. Zdravstveni radnici, ove ustanove, kažu da su novim dijagnostičkim aparatima dobili mnogo, kako sami oni, tako i pacijenti koji gravitiraju pomenutim zdravstvenim centrima.

– Kada vam kažem da smo aparat predhodni koji smo imali u laboratoriji nabavili 2002. godine i koji je sa brzinom znatno sporiji od ovog novog aparata. Ako uporedimo, kako kada putujete autobusom i kao kada putujete avionom. Znači bitno ćemo dobiti na kvaliteti i na brzini dobijanja laboratoriske analize. Nekada je nama ljekarima jako bitno da da za par sati, minuta, dobijemo analizu da bi mogli pacijentu da pomognemo. Ovaj aparat će upravo to da nam omogući – smatra prim.dr Sabrija Dedić, šef Zdravstvene stanice Maoča.

– Mi smo s ovim puno dobili. Da naši pacijenti manje čekaju. Da se više obradi ovdje, da ne lutaju. I znači, ovo je dobitak i napredak u svakom slučaju, za našu ustanovu, za naše pacijente i za našu lokalnu zajednicu – dodaje Ivka Ibrić, glvana sestra Zdravstvene stanice Maoča.

Novi aparati laboratorije u Maoči, imaju mogućnost da istovremeno rade oko 30 analiza iz 62 različita uzorka krvi. Pored njih, nabavljeni su i aparati za centrifuge, mikroskopi, dejonizatori i sve ono što je neophodno da bi se unaprijedile laboratorijske alaize, istakao je prim.dr Borislav Đulabić, zamjenik direktora JZU Brčko.

– Naš cilj je da kada je u pitanju laboratorijka dijagnostička maksimalno, približimo je građanima. Znači da bez obzira što ljudi ne žive u onom užem graskom području imaju jednaku mogućnost, da na jednako brz način dobija laboratorijsku analizu, tako da smo mi u ovim laboratorijama u zdravstvenim stanicama Maoči i Bijeloj, organizirali svaki radni dan vađenje krvi na teritoriji čitavog distrikta, na 16-17 lokacija se svaki dan ili u određene dane vadi krv – objašnjava Đulabić.

Puštanjem u rad novih aparata, okončan je dvogodišnji proces nabavke, koji je dijelom finansiran iz kapitalnog budžeta distrikta, a dijelom iz vlastitih sredstava ustanove. Vrijednost posljednje nabavke je aparata je između 70 i 80 hiljada maraka, a u potpunosti je finansirana od strane JZU Brčko.

Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA