Njemačka priprema mini Maršalov plan za Balkan?!

1754

Njemačka je pripremila mini Maršalov plan za Balkan koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regiona, a to bi na neki način bila kompenzacija za dugo čekanje na punopravno članstvo u EU!

Ovaj prijedlog Berlina uskoro će se naći na stolu Evropskog savjeta u Briselu, koji bi trebalo da ga odobri i odredi poseban fond za balkanske države.

Pomenuti plan je nazvan “Berlin plus”, a novac za njegovu realizaciju trebalo bi da obezbijede i Evropska ekonomska zona (EEA) koju čine sve zemlje-članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Evropska asocijacija za slobodnu trgovinu (EFTA).

Jedan od ciljeva je i da se zapadni Balkan premreži infrastrukturnim vezama kao što su auto-putevi, koji bi spojili Srbiju sa BiH ili Beograd s Tiranom, preko Prištine.

Jak razlog za aktiviranje “Berlina plus” jeste i smanjenje tenzija u regionu jer za Njemačku zapadni Balkan ima veliki bezbjednosni značaj.

Prilika da se nešto konkretnije uradi u kontekstu “Berlina plus” otvoriće se već sredinom narednog mjeseca, kada se u Trstu održava redovni godišnji samit o Zapadnom Balkanu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA