Neodoljiva ljepota Fruške gore (VIDEO)

1173

Usamljenu ostrvsku planinu izdignutu u sred velike panonske ravnice, naučnici nazivaju “ogledalom geografske prošlosti”, a ona je Fruška gora. Srbi je mogu nazivati ogledalom kulturne i duhovne prošlosti koje svojim granama pridržavaju stoljetne šume najstarijeg srpskog Nacionalnog parka.

Do prije 90 miliona godina, planina Fruška gora bila je ostrvo u Panonskom moru. Kada je more presušilo, ostrvo je ostalo bez svog mora, ali mu je u zamjenu za to priroda dodijelila ulogu jedine planine u ravnoj Vojvodini, izdignute u obliku jednog uskog grebena, dugačkog 75 km, sa kog se pružaju pojedinačni bočni grebeni obrasli hrastovim, grabovim, bukvinim i lipovim šumama.

images

U beskrajnom zelenilu ovih listopadnih šuma, na proplancima planine koja caruje Panonskom nizijom, vijekuje oko 16 manastira sagrađenih između 16. i 18 . vijeka u stilu baroka i moravske arhitekture srednjovekovne Srbije. Zbog bogatstva svetilištima, Frušku goru nazivaju još i “Svetom Gorom“ ili “srpskim Atosom“.

Najviši dijelovi Fruške gore su najposjećeniji i najatraktivniji posjetiocima zbog mnogobrojnih izletišta. Crveni čot (539 m), Veliki Gradac (471), Iriški venac (451 m) i Stražilovo (321 m) na kome se nalazi spomenik pjesniku Branku Radičeviću, dominiraju Sremom i predstavljaju izazov turistima, a domaćem stanovništvu oazu mira.

fruska-gora-orao-Belorepan-500x375

Udruženje “Fruškać” snimilo je spot o Fruškoj gori, s namjerom da široj javnosti predstavi njene ljepote.

Video je realizovan proteklog mjeseca, a autor je Andrija Kovač.

– Nastao je prvenstveno iz naše želje da prenesemo dio njene ljepote i sadržaja, zaintrigiramo i podstaknemo ljude da dođu i da joj se vraćaju, kao i mi – poručuju aktivisti “Fruškaća”.

Video sumira njihove najdraže i najzanimljivije trenutke na Fruškoj gori u prethodnom periodu i poziva vas da je doživite njihovim očima.

– Snimali smo na nekim od najljepših lokacija kao što su pećina Beli Majdan, Ledinačko jezero, livada Kišelez, jezero Moharač, bajk park Bukovac, Neštin, Iriški venac – kažu aktivisti.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA