Nema rotacije generala nakon isteka mandata

574

Zakonski četvorogodišnji rok za rotaciju generala Oružanih snaga (OS) BiH na ključnim pozicijama istekao je 28. februara, ali do rotacije još nije došlo, jer prijedlog novog plana strukture generalskog kora mjesecima stoji u Predsjedništvu BiH.

Član Zajedničke komisije parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić upozorava da je to nedopustivo, jer je Zakonom o odbrani BiH propisano da načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga, komandant Operativne komande i komandant Komande za podršku i njihovi zamjenici, budu postavljeni na te dužnosti na period od četiri godine.

– Nezamislivo je da se u bilo kojoj zemlji krši Zakon o odbrani kao što je to slučaj u BiH. Kako je moguće da svi kriterijumi i ograničenja u trajanju mandata tako olako budu preskočeni? Postojeći generali trebalo bi da idu i da dođu novi, ali zakon i njegovo kršenje kao da nikog ne zanimaju – rekla je Majkićeva.

Ona navodi da nikada ne bi smjelo biti dozvoljeno da ministar odbrane i načelnik Zajedničkog štaba budu pripadnici istog naroda, kao što je sada slučaj, jer obje pozicije popunjavaju predstavnici hrvatskog naroda.

U Ministarstvu odbrane BiH kažu da su prijedlog novog plana strukture generalskog kora dostavili Predsjedništvu BiH još 16. decembra prošle godine.

– Poslije donošenja novog plana strukture generalskog kora Ministarstvo odbrane će Predsjedništvu BiH dostaviti i prijedlog za postavljenja lica na generalske pozicije. Nakon tog postavljenja sprovodi se procedura njihovog potvrđivanja od Predsjedništva BiH – navode u Ministarstvu odbrane BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA