Ne mare za zakon: Nema Srba u institucijama FBiH!

798

U najvećem broju ministarstava u Vladi FBiH zaposlen je samo po jedan Srbin, dok ih u nekima čak i nema, što je suprotno Zakonu o federalnim ministarstvima i drugim organima federalne uprave i Ustavu FBiH.

Iz odgovora federalnih ministarstava na jedno od postavljenih poslaničkih pitanja, vidljivo je da Srba kao stalno zaposlenih u tim ministarstvima praktično da i nema, a kako ističu Srbi iz FBiH, daleko je gore u nižim organima uprave, inspekcijama, agencijama.

Recimo, u Ministarstvu saobraćaja i veza od 46 zaposlenih, 29 je Bošnjaka i 17 Hrvata i nijedan Srbin, a ista situacija je i u Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-otadžbinskog rata gdje od 250 zaposlenih takođe nema Srbina.

Struktura zaposlenih u nekim od ministarstava

Saobraćaj i veze:

– Bošnjaka 29

– Hrvata 17

– Srba 0

Ukupno: 46

Raseljene osobe:

– Bošnjaka 52

– Hrvata 7

– Srba 2

Ukupno: 61

Pravda:

– Bošnjaka 22

– Hrvata 15

– Srba 3

Ukupno: 40

Malo bolja situacija je u Ministarstvu prostornog uređenja, gdje od ukupno 35 stalno zaposlenih osoba ima samo jedan Srbin, a isto je i u Ministarstvu obrazovanja i nauke gdje od 40 zaposlenih takođe radi samo jedan Srbin.

U Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica stalno je zaposleno 61 osoba, od čega su 52 Bošnjaka, sedam Hrvata i dvoje Srba, dok u Ministarstvu zdravstva od stalno zaposlene 34 osobe, četiri su srpske nacionalnosti. U federalnom Ministarstvu pravde od 40 zaposlenih, 22 je Bošnjaka, 15 Hrvata i troje Srba.

Možda i najviše Srba, kada su u pitanju federalna ministarstva, zaposleno je u resoru kulture i sporta, gdje od ukupno 50 radnika ima pet Srba, a otprilike toliko ih ima i u Ministarstvu finansija. Uz odgovore na poslaničko pitanje, neka od ministarstava dala su i obrazloženje zbog čega je narušena nacionalna struktura ističući da oni nemaju mehanizme da utiču na taj dio.

– Postupak zapošljavanja u državnu službu na nivou Federacije BiH provodi Agencija za državnu službu FBiH, a za eventulanu strategiju i preduzimanje konkretnih koraka u pogledu ispravljanja ovako narušene strukture smatramo da odgovor može dati Vlada FBiH – naveli su u Ministarstvu prostornog uređenja FBiH.

Kao i u Federaciji, slična situacija je i u RS, a kako kažu dobro upućeni, jedino se približno nacionalna struktura BiH održava u institucijama BiH, mada je i tu situacija “šarena”, jer je u nekim institucijama nacionalni balans takođe narušen.

– To ne treba da čudi. Imamo Klub Srba u Domu naroda FBiH koji nije popunjen i suvišno je pričati o svemu drugome. U pojedinim kantonima gdje Srbi treba da imaju 33 odsto vlasti, njih nema nigdje – rekao je Mile Marčeta, jedan od 13 delegata Srba u federalnom Domu naroda.

On kaže da su glavni krivci za katastrofalan položaj Srba u FBiH zajedničke institucije BiH, zatim entitetske vlasti, ali i međunarodna zajednica, koje uopšte ne interesuju ti problemi.

– Tu se teško šta može uraditi barem iz našeg ugla. U Klubu Srba većinu čine oni iz SDP-a, koji glasaju kako im se kaže iz stranke, a ne u interesu Srba – rekao je Marčeta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA