Na sedam javnih česmi voda nije za piće

652

Predstavnici Odjeljenja za inspekcijske poslove banjalučke Uprave grada otkrili su prilikom analize ispravnosti vode na 11 od 14 javnih česmi na području grada, koje nisu u sastavu gradskog vodovoda, da na sedam česmi voda ne zadovoljava uslove iz Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Voda za piće nije ispravna na javnim česmama – “Vuksanov točak” u Karanovcu, “Točkovi-grab” u Ulici Manastira Gomionice, “Mišića vrelo” u Bukvaleku, te “Bukovac” u Bukovcu, uz put Banjaluka-Bronzani majdan, česma “Platonovo vrelo” kod Venecija mosta, kao i javna česma “Ponir” na vrhu Ponira i česma “Lovačka voda-Sedra” uz saobraćajnicu prema naselju Ponir.

Na ovim lokalitetima u narednim danima biće postavljene table sa upozorenjem.

Iz Uprave grada apeluju da pojedinci ne uklanjaju table sa upozorenjima, jer na taj način dovode u opasnost sve one koji bi zbog neobaviještenosti koristili neispravnu vodu.

Analizom uzetih uzoraka u ovlaštenoj laboratoriji Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, utvrđena je mikrobiološka ispravnost kod četiri uzorka vode sa lokaliteta – “Muška voda” u Ulici vojvode Uroša Drenovića, česma na kupalištu “Abacija”, “Studenac” na lijevoj obali Vrbasa i na plaži “Zelena” u blizini Sportske dvorane “Obilićevo”.

Na tri javne česme “Ajdarov točak”, “Čivčijin točak” i “Vodica-Šeher” nije bilo stalnog toka vode, te uzorci za analizu nisu ni uzeti, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman rekao je da je riječ o aktivnostima koje nadležne inspekcije obavljaju svake godine na lokalitetima koji su dostupni građanima.

Kecman je naveo da je cilj da se građani blagovremeno upozore na eventualne opasnosti konzumacije zdravstveno neispravne vode.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA