Na današnji dan preminuo Čika Jova Zmaj

1182

Na današnji dan 1904. godine umro je srpski pisac i ljekar Jovan Jovanović-Zmaj, jedan od najvećih liričara srpskog romantizma.

Jovan Jovanović-Zmaj rođen je 6. decembra u Novom Sadu 1833. godine u uglednoj plemićkoj porodici.

Osnovnu školu završio je u Novom Sadu, a gimnaziju u Novom Sadu, Halašu i Požunu. Poslije završene gimnazije upisao je studije prava u Pešti, a studirao još u Pragu i Beču.

Za njegovo književno i političko obrazovanje od posebnog značaja je boravak u Beču, gdje je upoznao Branka Radičevića, koji je bio njegov najveći pjesnički uzor. U Beču je upoznao i Svetozara Miletića i Đuru Jakšića.

Poslije završenih studija prava, Zmaj se 1860. vratio u Novi Sad i kao jedan od najbližih Miletićevih saradnika postao službenik u novosadskom magistratu.

Tu se upoznao sa svojom budućom suprugom Ružom Ličanin. LJubav i srećan porodičan život nadahnuli su ga da napiše zbirku pjesama “Đulići”.

Služba u magistratu nije mu odgovarala, pa je napustio i posvetio se književnom radu. Tada je pokrenuo književni časopis “Javor” i satirični list “Komarac”.

Godine 1863. preselio se u Peštu, gdje je radio u Matici srpskoj, a 1864. pokrenuo je satirični list “Zmaj” (igra riječima, pošto je 3. maj po julijanskom kalendaru bio dan održavanja Majske skupštine 1848.), čiji će naziv postati sastavni dio njegovog imena.

Studije medicine Zmaj je završio 1870. godine, nakon čega se vratio u Novi Sad, gdje je započeo ljekarsku praksu. U Novom Sadu ga je ubrzo zadesila porodična tragedija – umrla su mu djeca, a potom i žena.

Iz ove porodične tragedije proizišao je niz elegičnih pjesama objavljenih pod zajedničkim nazivom “Đulići uveoci” u kojima je iskazao bol za najmilijima.

Jovan Jovanović-Zmaj ili čika Jova Zmaj prvi je pisac u srpskoj književnosti koji je pisao pjesme za djecu sa bogoljubivim i rodoljubivim temama, koje su pravi dar u srpskoj književnosti.

Djeca iz njih saznaju kako valja podnosti nevolje, pomagati bližnjima, radovati se životu, prirodi, potoku i cvijetu, blagodariti za sve, poštovati starije, voljeti svoju domovinu, kako se moliti i uzdati u Boga.

Preminuo je 14. juna 1904. u Sremskoj Kamenici gdje je i sahranjen.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA