Muke UIO-a: 2 000 automobila u zakonskom vakumu! (FOTO)

1377
Oduzeta vozila

U skladištima UIO BiH nalazi se preko 3 200 oduzetih vozila, a neka tu leže i do 14 godina! Zahvaljujući nemaru nadležnih institucija, koje nikako da odluče šta raditi sa neupotrebljivim vozilima, godišnje se nepotrebno izdvaja milion KM za njihovo čuvanje!

Kako je za portal SrpskaCafe potvrđeno u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, u njihovim skladištima trenutno se nalazi 3 285 putničkih motornih vozila. Od tog broja 2 062 su pravosnažno, a ostala privremeno oduzeta.

Ratko Kovačević
Ratko Kovačević

– Ono što nas opterećuje već duže vrijeme jeste problem oduzetih vozila. Sa njima se u ovom trenutku ne može ništa uraditi! Pritom, nema poteškoća sa vozilima koja se oduzmu zbog carinskog prekršaja i ako se radi o vozilima koja zadovoljavaju sve uslove za uvoz u BiH. Ukoliko mogu proći minimalne tehničke uslove homologacije, mogu biti izloženi i prodaji. Nakon plaćanja uvoznih dadžbina, onaj ko ih kupi, može ih i registrovati, i tu je sve u najboljem redu – ističe za portal SrpskaCafe portparol UIO-a Ratko Kovačević.

Međutim, UIO gotovo svake sedmice od raznih drugih agencija (Granične policije BiH, MUP-ova itd.), dobija vozila koja ne mogu zvanično ući u BiH.

– Nedavno se desila situacija da je Granična policija BiH negdje u okolini Bihaća zaustavila čovjeka koji je vozio golf dvojku po šumi. Vozilo je bez tablica te nema nikakav potrebni papir. Oni su to vozilo oduzeli, predali nama u nadležnost i sada praktično sa tim vozilom ne možemo uraditi ništa! Po trenutno važećim zakonskim uslovima, vozilo ne ispunjava minimalne tehničke uslove homologacije da bi dobilo potvrdu potrebnu za registrovanje u našoj zemlji. I ono se sada doprema u neki od skladišta UIO-a, te tu stoji do daljnjeg. I mi čekamo bilo kakvu odluku šta da se radi sa njim – kaže naš sagovornik.

Poseban problem predstavlja, kaže on, velika količina oduzetih vozila, koji su trenutno u skladištima, a koje je Uprava nasljedila.

– Ta vozila su oduzeta dok UIO nije još ni postojao. Na primjer, dok je postojala Republička uprava carina RS, nakon poznate akcije „Falsifikat“, oduzeta je ogromna količina vozila, koja su na nezakonit način uvožena kod nas, te prijavljivana kao krompir ili nešto drugo. Oduzeta vozila su uglavnom bila stara oko šest do sedam godina, a u to vrijeme je postojala odluka, gdje si u BiH mogao uvesti vozilo staro samo do sedam godina – ističe Kovačević.

U tom periodu je nastajao UIO, koji je preuzeo svu nadležnost. Međutim, vozila su velikim dijelom oduzimana 2003. i 2004. godine, Zakon o carinskoj policiji se počeo primijenjivati na državnom nivou od 2005., te je on bio osnov za donošenje Zakona o carinskim prekršajima.

20170524_152850

– Taj zakon je u drugoj polovini 2005. stupio na snagu, nakon čega smo počeli riješavati pomenute predmete. Međutim, dogodio se problem, dio vozila je u tom trenutku već bio stariji od sedam godina. Zbog toga se nije mogla donijeti nikakva odluka da se ta vozila, koja su tada bila u voznom stanju, uvezu u BiH i izlože prodaji. Kako su vozila bila starija od sedam godina a važeća odluka je bila da se može uvesti vozilo do sedam godina starosti, ona su upala u neki svojevrsni zakonski vakum – ističe Kovačević.

UIO je kroz čitav niz godina, nekoliko desetina puta slao zahtjeve, najčešće Savjetu ministara, da se pokuša pronaći neko riješenje za pomenuta vozila.

– Niko nije htio donijeti odluku da se mimo propisanih zakonskih uslova izdvoje sporna vozila. Zato su ona stajala, što u skladištima Uprave, što na raznoraznim prostorima policijskih stanica, na otvorenim prostorima, od 2003. godine! A sada smo u 2017. godini! Ta vozila su danas u katastrofalnom stanju, potpuno neupotrebljiva. Njihovo skladišćenje nas mjesečno košta 84 000 KM. Dakle, godišnje izdvajamo milion KM za držanje vozila koja nemaju nikakvu dalju mogućnost upotrebe – naglašava naš sagovornik.

20170524_152858

UIO je 2014. donio upustvo o uništavanju robe koja je oduzeta zbog carinskog prekršaja, koje je propisalo apsolutno uništavanje svake vrste robe, između ostalog i automobila.

– Međutim, sa ostalom robom smo krenuli u uništavanje, za onu za koju su ispunjeni uslovi, ali sa automobilima nismo, jer je tada Savjet ministara formirao posebnu radnu grupu, koja je trebala da utvrdi stanje svih vozila koja su oduzeta. I nakon što je ta grupa završila svoj posao, Savjet ministara nije usvojio zaključak UIO-a kojim smo tražili da i vozila ne budu izuzeta iz upustva o uništenju. Predložili smo da se dio automobila proda u staro željezo, a dio, kao što su akumulatori itd., da se uništi u skladu sa važećim propisima – kaže on.

20170524_153121

Na takav način, naglašava, smanjio bi se trošak zakupnina koje trenutno UIO ima, ali i ogroman pritisak raznih plicijskih stanica i MUP-ova, kod kojih se takođe nalazi ogroman broj spornih vozila.

– Oni na nas vrše pritisak da ta vozila preuzmemo i premjestimo u naš prostor, a mi to nemamo gdje uraditi. Savjet ministar još nije usvojio pomenuti zaključak, te je ponovo tražio izvještaj radne grupe, koja je završila sa svojim radom prije više od godinu dana. Gdje je sada taj izvještaj, mi ne znamo, ali znamo da imamo jednu alarmantnu situaciju! Svake sedmice po dva-tri vozila, oduzeta od strane drugih agencija u BiH, dostavljaju se nama. A mi zaista više niti imamo prostora gdje da ih smjestimo niti da bilo šta drugo radimo sa njima – zaključio je Kovačević.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA