Mostar proključao zbog Tompsona

1668

Federalna uprava policije proglasila se nenadležnom za zabranu koncerta pjevača Marka Perkovića Tompsona u Mostaru.

Iako je bezbjednosna situacija u najvećem hercegovačkom gradu dovedena do usijanja uoči sutrašnjeg koncerta kontroverznog hrvatskog “umjetnika”, iz FUP poručuju da se odgovornost za održavanje javnog reda i mira, u konkretnom slučaju, nalazi isključivo u nadležnosti MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona.

– Potrebno je da se obratite Kantonalnom ministarstvu unutrašnjih poslova s obzirom da su isti nadležni za bezbjednosnu procjenu i odobrenje održavanja navedene manifestacije – saopšteno je iz FUP.

Portparol MUP HNK Ljudevit Marić, s druge strane, tvrdi da će policija garantovati bezbjednost svim posjetiocima sutrašnjeg koncerta na stadionu pod Bijelim brijegom.

Međutim, on nije mogao da odgovori na pitanje da li MUP HNK ima kapacitete da obezijedi istovremeno održavanje dva rizična skupa, s obzirom da je u vrijeme navedenog koncerta zakazano održavanje i protestnog mitinga mostarskih Bošnjaka, koji se protive Tompsonovom dolasku u taj grad. Bezbjednosnu situaciju u Mostaru dodatno će zakomplikovati i mogući dolazak bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji bi, prema najavama pojedinih medija, sutra trebalo da se pridruži bošnjačkim protestantima.

– Ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, policija će obezbijediti oba skupa – poručio je Marić.

Tompsonov koncert u Mostaru organizuje se pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora u znak podrške šestorici Hrvata koje je Haški tribunal osudio za ratne zločine u BiH.

“Španski trg ne dolazi u obzir”

Iz Gradske uprave podsjećaju da je gradonačelnik Ljubo Bešlić odluku o zabrani protesta na javnim mjestima, osim na Kantarevcu i Sjevernom logoru, donio još 2014.

– Španski trg ne dolazi u obzir – poručeno je iz mostarske Gradske uprave povodom okupljanja koji je najavilo Udruženje građana “Djeca rata”, protiveći se nastupu Thompsonu i skupu podrške haškoj šestorci.

Odluka o zabrani protesta na javnim mjestima donesena je nekoliko mjeseci nakon velikih protesta kada je stradalo više javnih objekata u Mostaru.

Nevolja u najavi

Ustaški pevač Marko Perković Tompson, koji se “proslavio” pjesmama u kojima veliča zločine nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, 29. juna zakazao je novi koncert u BiH, ovog puta u Novom Travniku.

Načelnik te opštine Refik Lendo izrazio je zabrinutost zbog najave Tompsonovog koncerta, ističući da će “organizatori snositi zakonske posljedice ako koncert bude održan i ako bude destabilizovano stanje u opštini”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA