Mjesec dana od otvaranja Paviljona BiH

618

Mjesec dana od zvaničnog otvaranja Paviljona Bosne i Hercegovine na 57. Venecijanskom bijenalu, izložbu “University of Disaster“ je posjetilo više od 7 000 posjetilaca.

Velikoj posjećenosti najinternacionalnijeg nacionalnog paviljona, kako su neki kritičari nazvali Paviljon BiH, uveliko je doprinijela i preporuka stručnog žirija 57. Venecijanskog bijenala koji je pokazao zapaženo interesovanje za ovu postavku.

Svečanom otvaranju Paviljona Bosne i Hercegovine 12. Maja prethodila su predpremijerna predstavljanja izložbe za mnogobrojne goste i predstavnike medija kao i prezentacija specijalne edicije švedskog Palettenn magazina posvećenog platformi „University of Disaster“koja je ove godine predstavljena u Paviljonu Bosne i Hercegovine radom Radenka Milaka realizovanim u saradnji sa Romanom Uranjekom i gostujućim iternacionalnim umjetnicima

Ovogodišnje predstavljanje Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu okupilo umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Norveške, Švedske, Danske, Meksika, Urugvaja i Sijera Leone, i uz tim internacionalnih kustosa privuklo značajnu pažnju i kritičara i novinara New York Times-a, Art Foruma, Art Review-a, te brojnih internacionalnih i regionalnih medija, galerista, kritičara i šire stručne javnosti.

Konačan broj posjetilaca izložbe “University of Disaster“organizovane od strane Muzeja savremena umjetnosti Republike Srpske znače se 26. novembra kada će svih 86 Nacionalnih paviljona i centralna izložba francuske kustosice Kristin Masel „VivaArteViva“na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu biti zatvoreno.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA