Ministarsto prosvjete i kulture Srpske probilo budžet

898

Ministarstvo prosvjete i kulture RS i institucije u njegovoj nadležnosti stvorili su najmanje 10,7 miliona KM obaveza više nego što su imali na raspolaganju, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu.

Ovo se, između ostalog, navodi u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora, koja je poslovanje ovog ministarstva označila sa rezervom, a uočeni su i problemi sa kršenjem Zakona o javnim nabavkama pojedinih institucija koje su nadležnosti Ministarstva.

Revizori su zamjerili i to što su prihodi po osnovu zakupa u nekim institucijama osnovnog obrazovanja priznati na gotovinskoj osnovi te što Ministarstvo i pojedini fakulteti Univerziteta u Banjaluci nisu evidentirali doprinose od finansijske imovine koji se odnose na neplaćena sporna potraživanja iz ranijeg perioda od fondova socijalne sigurnosti u iznosu od 158 228 KM.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS, na čijem čelu je Dane Malešević, i institucije u njihovoj nadležnosti, zaključno sa prošlom godinom, nisu iskazali obaveze po osnovu ličnih primanja od najmanje 6,4 miliona KM, što nije u skladu sa Pravilnikom o računovodstvu, računovodstvenim politikama i računovodstvenim procjenema za budžetske korisnike u RS.

Takođe, Ministarstvo i podređene mu institucije prilikom izmirenja obaveza od 13,3 miliona KM iz prethodnih godina nisu iskazali u budžetu za prošlu godinu što je, kako se naglašava, suprotno Zakonu o budžetskom sistemu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA