Migingo – najnaseljenije ostrvo na svijetu (VIDEO)

1419

Migingo je malo ostrvo koje se nalazi u sredini jezera Viktorija u Keniji. Ovo ostrvo se razlikuje od ostalih ostrva u po tome što na njemu živi ogorman broj ljudi i po tome je ovo ostrvo najgušće naseljeno ostrvo na svijetu!

Migingo ostrvo proteže se na manje od 4 000 kvadrata, a dom je za više od hiljadu ljudi.

Iako se Migingo tehnički nalazi na teritoriji Kenije, ova zemlja zbog njega je bila u sukobu sa Ugandom koja je tvrdila da ribari pecaju u njenim vodama, samo 500 metara od ostrva.

Poznat i kao “najmanji afrički rat”, sukob između ove dvije zemlje doživio je vrhunac 2008. godine, kada je Uganda na Migingo poslala vojsku sa ciljem da evakuiše kenijske ribare i preuzme kontrolu nad ostrvom.

Tenzije su bile prisutne i godinama nakon toga, ali je 2016. konačno sklopljen dogovor.

Obe zemlje oporezivaće ribare koji pecaju u tim vodama i udruženim snagama se boriti protiv gusara.

Prema posljednjem zvaničnom popisu iz 2009. godine, populacija na ostrvu je bila 131, ali druge relevantne informacije govore da je tamo 2015. živjelo oko 1 000 ljudi.

Zanimljivo je da se pored ostrva Migingo nalazi još veće, nenaseljeno ostrvo, koje se zove Usingo.

drugo

Legenda kaže da je to mjesto demona, tako da se ribari plaše da kroče na to ostrvo, a kamoli da tamo žive sa svojim porodicama.

Iako je lokalno stanovništvo sa ostrva Migingo negiralo te glasine, oni imaju vrlo praktičan razlog za ostanak na njihovom prenatrpanom ostrvu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA