Merkel: Nema prepreka za početak Bregzita

617

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ne vidi prepreke na putu za početak razgovora o izlasku Velike Britanije iz EU nakon što premijer Tereza Mej na nedavno održanim parlamentarnim izborima nije uspjela da osvoji apsolutnu većinu.

Merkelova je izrazila uvjerenje da će se Velika Britanija pridržavati vremenskog roka za pregovore i navela da je EU spremna za početak Bregzita.

Ona je, takođe, izrazila nadu da će Velika Britanija ostati dobar partner nakon razgovora koji bi trebalo da počnu 19. juna.

– Pretpostavljam da će se Britanija, sa čijim sam se premijerom ranije čula telefonom, držati plana o pregovorima. Želimo da pregovaramo brzo, da se pridržavamo vremenskog roka i, prema onome što sam čula od Mejove, nema prepreka da pregovori počnu kada je i planirano – navela je Merkelova, koja se nalazi u Meksiku radi razgovora o trgovini sa predsjednikom Enrike Penja Nijetom.

Na nedavno održanim izborima u Britaniji Konzervativna partija Tereze Mej je, u odnosu na ranije stanje, ostala bez 13 poslaničkih mjesta.

Gubitkom poslaničkih mjesta Konzervativna partija nema većinu u parlamentu zbog čega su pregovori o formiranju Vlade neizvjesni. Mejova je istakla da će Vladu formirati sa Demokratskom unionističkom parijom iz Sjeverne Irske koja je dobila deset poslaničkih mjesta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA