Luis Hamilton osvojio VN Kanade

680

Luis Hamilton je osvojio VN Kanade! Motiv je bio nedvosmislen. Poklonjena mu je kaciga Ajrtona Sene, pa su mu i zvijezde u Montrealu bile naklonjene. Za sreću Britanca odgovorna je i zla takmičarska sudbina Sebastijana Fetela koji je uprkos drugoj startnoj poziciji kiksnuo još na početku bitke. Sve to odlično je iskoristio Maks Verstapen, ali i on ubrzo postaje tragičar. Na kraju drugo mjesto je pripalo Valteriju Botasu, a treći je kroz cilj prošao Danijel Rikardo, vozač Red Bula.

Agresivni Maks Verstapen imao je start iz snova koji se pretvorio u noćnu moru za Sebastijana Fetela, na kraju i za njega samog. Naime, vozač Ferarija je nakon starta oštetio prednji dio bolida pa je u šestom krugu otišao na servis. Naravno, izgubio je pozicije a bitno je napomenuti da je u početnoj fazi trke došlo i do udesa Karlosa Sajncai Filipe Mase poslije čega se na stazi po prvi put pojavilo vozilo bezbjednosti. To je bio prvi ključni trenutak VN Kanade, a sljedeći je uslijedio već u 11. krugu kada je Maksa Verstapena izdao “RB 13” bolid Red Bula. Na stazi se zbog toga našlo virtuelno vozilo bezbjednosti što je najviše odgovaralo timskoj strategiji Mercedes AMG Petronasa. Luis Hamilton je od tog momenta lagano vodio trku a Valteri Botas ga je pratio bez opasnog Verstapena koji se do tog trenutka nalazio između dva “W08” bolida.

U nastavku trke bili smo u prilici da gledamo i jedan neočekivano zanimljiv duel. Estaban Okon u bolidu Fors Indije našao se ispred Valterija Botasa poslije njegovog odlaska na servis. Razumije se, Okon je otegao vlastiti odlazak u boks i pokazao vještinu vožnje na koju Finac nije imao adekvatan takmičarski odgovor.

Presjek stanja na stazi u 36. krugu kaže da je u tom trenutku Luis Hamilton suvjereno vodio trku, drugo mjesto bilo u posjedu Valterija Botasa u pratnji Danijela Rikarda,Pereza, Rajkonena, Okona, Fetela i Fernanda Alonsa…

U posljednjoj fazi VN Kanade nismo imali veća uzbuđenja izuzmemo li kiks Kimija Rajkonena koji je presjekao krivinu. Na kraju, poredak iza vozača na podijumu u prvi plan baca sjajni dvojac For Indije. Sebastijan Fetel je četvrti, Serhio Perez peti, a  Estaban Okon šesti. Sedmi je Rajkonen, a slede Hulkenberg, Strol i Grožan. Fernando Alonso nije imao sreće ni ovog puta. Dva kruga prije kraja bio je deseti, ali Meklaren Honda ponovo nije izdržala…

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA