London upozorava na koncert Tompsona u Mostaru

948

Britanska vlada izdala upozorenje svojim građanima u BiH zbog koncerta podrške haškim osuđenicima u Mostaru na kojem će nastupiti Marko Perković Thompson.

Vlada Velike Britanije upozorila je svoje građane u BiH, kao i one koji planiraju da posjete tu zemlju, da budu oprezni 8. juna kada je najavljen koncert podrške haškim osuđenicima u Mostaru.

Na zvaničnoj veb stranici vlade u Londonu ažurirane su informacije koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu, pa je u dijelu koji se bavi političkom situacijom navedeno da se 8. juna očekuju protesti na nekoliko mjesta u Mostaru.

Kako piše, protesti su usmjereni protiv događaja koji se organizuje na gradskom stadionu, odnosno koncerta podrške haškim zatvorenicima u Hagu.

– Treba biti oprezan, posebno u blizini protesta, kao i na stadionu – navedeno je u obavještenju.

Inače, politički direktori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (Peace Implementation Council – PIC) ove sedmice osudili su skup podrške haškim osuđenicima.

Politički direktori su naglasili da sve institucije u Bosni i Hercegovini, uključujući političke, vjerske i organizacije civilnog društva, treba da djeluju u pravcu promovisanja pomirenja, međusobnog razumijevanja i tolerancije te izbjegavaju događaje, aktivnosti i retoriku koja produbljuje podjele, što uključuje i glorifikaciju osuđenih ratnih zločinaca, istorijski revizionizam i provokativnu upotrebu simbola.

Njihov stav je da ne treba praviti nikakve poteze koji za posledicu imaju produbljivanje podela i podizanje tenzija, ni u Mostaru niti bilo gdje drugdje.

Politički direktori Upravnog odbora PIC-a čvrsto su uvjereni da oni koji podržavaju skupove čiji je cilj podrška optuženim i osuđenim ratnim zločincima, ne djeluju u skladu s evropskim vrijednostima, vladavinom prava ili vlastitim deklarisanim težnjama ka članstvu u Evropskoj uniji i učešću u demokratskim procesima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA