Kupališta u Banjaluci: Spasioci spremni, voda prljava

826

Počelo je uređenje glavnih gradskih plaža na obalama Vrbasa i Vrbanje kako bi do sezone bile spremne za kupače, ali građane ipak najviše zanima da li će se i ove godine kupati u fekalijama.

Iz Gradske uprave su saopštili da su uređene zelene površine i prilazi vodi na kupalištima, postavljene korpe za otpatke i klupe, a na plaži kod Zelenog mosta montirani su i tuševi.

-Tuševi će biti pušteni u funkciju do 15. juna, a do polovine mjeseca biće postavljene i toalet kabine. Spasilačka služba biće angažovana u sezoni, a za te namjene planirano je 4.000 KM- rekao je portparol Milenko Šajić.

U Spasilačkoj službi najavljuju da će narednih dana biti urađena procjena rizika za plažu kod Zelenog mosta i da će sa radom početi od 1. jula.

-Dežuraće dva do četiri spacioca, u zavisnosti da li je radni dan ili vikend, od deset do 18 časova- precizirao je spasilac Miroslav Mišković.

Nadležni ipak još nisu kontrolisali kvalitet vode na kupalištima na Vrbasu i Vrbanji, a uzroke će, kažu, uzimati pred samu sezonu kupanja na rijekama.

Podsjetimo, nekoliko godina uzastopno analize su pokazivale da je voda na plažama Abacija, Zelena, u Boriku, Sitari, Zeleni vir i Žuti most zagađena fekalijama, zbog čega su građani upozoravani da se kupaju na sopstvenu odgovornost, pa Banjalučani ne vjeruju ni da će ovog ljeta situacija biti bolja.

-Nisam čula da se neko razbolio zbog prljave vode, ali svakako nije prijatno znati da nam se djeca kupaju u fekalijama– požalila se majka Gordana Grbić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA