Kruševački hirurzi operisali pacijenta starog 101 godinu

877

Na Odjeljenju hirurgije kruševačke Bolnice operisan je Ljubodrag Mihajlović, iz sela Jasika, kraj Kruševca, star 101 godinu, koji se, prema riječima ljekara, uspješno oporavlja.

Dvojica hirurga, Miroslav Smiljković i Dejan Rakić, i anesteziolog Jelena Obrenović Stanković, rekli su novinarima da je, iako je riječ o kili, odnosno rutinskom zahvatu, profesionalni izazov bio operisati pacijenta koji je ušao u drugo stoljeće.

– To je izazov za svakog anesteziologa jer treba prilagoditi anesteziološku tehniku njegovom starosnom dobu i pridruženim bolestima koje se javljaju kod tih pacijenata – kazala je Obrenović Stankovićeva.

Dodala je da je njen najstariji pacijet do sada bio znatno “mlađi”, odnosno da je imao oko 90 godina.

Smiljkoviću, koji je na kruševačkoj hirurgiji od 1989. i najstariji je hirurg na tom Odjeljenju, bilo je, kako je kazao, poslije više od deset hiljada urađenih operacija, veoma interesantno da operiše pacijenta od 101 godine.

– On na prvi pogled uopšte nije delovao toliko star, mislio sam da je šala, a nalaz je bio takav da je operacija bila neophodna – kazao je Smiljković.

Prema njegovi riječima, starac je to prihvatio, i urađena je preoperativna priprema i na sreću pacijenta i ljekara, sve je prošlo dobro. Smiljković je dodao i da se pacijent lijepo oporavlja.

U ekipi s njim u noći između ponedjeljka i utorka bio je i najmlađi hirurg na Odjeljenju, čiji je hiruški staž godinu i po dana, Dejan Rakić (41), koji, inače, ima manje godina nego deda Ljubodrag godina u penziji.

– Operacija je trajala oko sat vremena, postoperativni tok je bio dobar, a ovo je zaista neobično iskustvo – rekao je Rakić.

Pacijent je, u razgovoru s novinarima, bio raspoložen, vedar, vispren. Kaže da je bicikl vozio do prije godinu dana, ali da je tada prestao upravo zbog bolova u stomaku i loše ravnoteže.

Nikada, dodaje, nije pio ni pušio, uvek je dosta radio, najpre u Gradskom stolarskom preduzeću, a poslije odlaska u penziju na poljoprivredi. Sa suprugom Stanisavom je u braku bio više od pola vijeka, imali su tri ćerke.

Danas o dedi Ljubodragu brinu unuke Zorana i Vesna i praunuk Miloš, a ukupno ima osmoro unučića i troje paunuka. Doktorima i novinarima je poželeo da dožive njegove godine.

Na Odjeljenju hirurgije kruševačke Opšte Bolnice tokom godine se uradi između 2 500 i 3 000 operacija u hiruškoj sali i isto toliko intervencija u lokalnoj anesteziji.

Na Odjeljenju radi 16 opštih hirurga, dvojica specijalista dlečije hirurgije i 96 medicinskih sestara i tehničara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA