Krivična prijava Cvjetinoviću?!

1293
Hapšenje iz 2014. godine... Zdravko Cvjetinović

Drugostepeni organ pri Ministarstvu bezbjednosti BiH ponovo je odbio zahtjev za pristup tajnim podacima, koji je predao pomoćnik direktora UIO BiH i suoptuženi u “Pandori” Zdravko Cvjetinović.

– Podnijeću krivičnu prijavu protiv Cvjetinovića i tražiti od Uprave za indirektno oporezivanje BiH da ga sklone sa funkcije koju obnaša – istakao je ministar Dragan Mektić.

Tako je pomoćniku direktora UIO BiH i dalje zabranjen pristup tajnim podacima, a na pitanje lista zbog čega insistiranje da upravo Cvjetinoviću ovaj zahtjev bude odobren, iz Uprave nisu odgovorili – rekao je Mektić.

– Pri nadležnoj komisiji Savjeta ministara BiH u toku je postupak po žalbi imenovanog lica i trenutno Uprava za indirektno oporezivanje BiH ne raspolaže informacijama da li je donesena odluka u predmetnom postupku. Za ovu informaciju možete eventualno da se obratite drugostepenom ogranu pri Ministarstvu bezbjednosti BiH – odgovor je Službe za odnose s javnošću UIO.

Iz UIO BiH dodaju i da će ova institucija, “po okončanju postupka po žalbi i po dobijanju stava nadležnog organa, blagovremeno postupiti shodno zakonu o zaštiti tajnih podataka BiH, koji precizno reguliše predmetnu oblast”.

Pomoćnik direktora Sektora za carine UIO BiH Zdravko Cvjetinović, kao što je poznato, hapšen je u akciji “Pandora”, provedenoj 2014. godine. Sada već suspendovani glavni tužilac BiH Goran Salihović za tu je akciju kazao kako je pripremana osam mjeseci i da je “Pandora” velika stvar za Tužilaštvo.

Ali, jedna od najvećih akcija u borbi protiv korupcije i finansijskog kriminala u Bosni i Hercegovini, u kojoj su bile uhapšene ili stavljene pod nadzor 54 osobe, još nije dobila epilog.

Procesi na početku

U 2014. godini su uhapšeni pomoćnik direktora Sektora za carine Zdravko Cvjetinović i bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević, a grupa je osumnjičena za krivična djela organizovanog kriminala, utaje poreza i pranja novca.

Nakon hapšenja, i danas aktuelni direktor UIO BiH Miro Džakula je naveo da je “najbitnije da se u Upravi radi na zakonit način, ali i da je Uprava pokazala da je za saradnju na svim nivoima vlasti”.

Osim njih, uhapšeno je još tridesetak zvaničnika carinskih organa i Uprave za indirektno oporezivanje, kao i još 20 osoba.

Već iduće godine Cvjetinović je vraćen u Upravu, kao Džakulin pomoćnik, a odvojeni sudski procesi protiv “kralja tekstila” Anesa Sadikovića, te Čauševića i Cvjetinovića tek su na početku.

Bitno je napomenuti i da je kriminal procjenjivan na dvije milijarde maraka, Tužilaštvo BiH “nakon opsežne istrage”, suspenzije Salihovića i promjene nekoliko tužilaca na ovom predmetu, svelo na štetu od oko dva miliona maraka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA