Komisija prijavila Hrvatsku Sudu EU

933

Evropska komisija prijavila je danas Hrvatsku Sudu EU zbog nepotpunog prenošenja direktive o reviziji i uputila obrazloženo mišljenje u kojem traži da unosi otiske prstiju migranata u evropsku bazu podataka.

Komisija je u julu prošle godine zatražila od Hrvatske da u svoje zakonodavstvo prenese direktivu o reviziji, a u februaru joj je uputila obrazloženo mišljenje. Budući da to nije do sada urodilo plodom, Komisija je odlučila da se obrati Sudu EU.

Komisija je takođe uputila Hrvatskoj obrazloženo mišljenje u kojem traži od nje da korektno sprovodi uredbu o evropskom sistemu podataka o tražiocima azila Eurodak (Eurodac).

Prema evropskim propisima o azilu, zemlja članica EU u koju migrant prvo uđe dužna je procesuirati njegov zahtjev za azil. Ako je taj migrant produžio put i otišao u neku drugu državu članicu, ona ima pravo da ga vrati u zemlju u koju je prvo ušao.

Zbog masovnog priliva izbjeglica više zemalja članica prestalo je da registruje izbjeglice kako bi na taj način izbjegle da im druge članice vraćaju izbjeglice.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA