Komi: Rusi su se miješali u izbore!

807

Džejms Komi, bivši direktor FBI, kojeg je predsjednik SAD Donald Tramp otpustio prošlog mjeseca, izjavio je pred Komitetom za obavještajne poslove američkog Senata da Tramp nije bio pod istragom dok je on bio direktor FBI. Komi je dodao da, po njegovom mišljenju, nema sumnje da se Rusija miješala u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore.

Rojters prenosi da je Komi kazao da je FBI saznao za ruske sajber upade krajem ljeta 2015. godine. On je naveo da su ga razna objašnjenja oko toga zašto ga je Tramp otpustio u isto vrijeme zbunjivala i brinula.

– Kada sam postavljen za direktora 2013, shvatio sam da služim predsjedniku. Kada sam otpušten 9. maja (ove godine), iz tog razloga odmah sam otišao kući kao običan građanin. Ali, onda su uslijedila objašnjenja, razna objašnjenja koja su se mijenjala koja su me zbunila i dodatno uznemirila – rekao je bivši šef FBI.

Tramp je u Bijeloj kući svjedočenje Komija pratio u društvu pravnog savjetnika Marka Kasovica. Na Tviteru je bio popularan hešteg #ComeyDay, a mediji navode da se mnogi nadaju da će Tramp komentarisati svjedočenje na ovoj društvenoj mreži.

Komi optužuje Trampa

Komi je optužio administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa za klevetu protiv njega i pričanje laži o agenciji na čijem je čelu bio, ali je odbio da prokomentariše da li je Tramp pokušao da opstruiše pravdu tražeći od njega da odustane od istrage o bivšem Trampovom savjetniku za nacionalnu bezbjednost Majklu Flinu.

Tokom svjedočenja pred Komitetom za obavještajne poslove američkog Senata, Komi je rekao da nije na njemu da kaže da li je Tramp pokušao da opstruiše pravdu tokom njihovih razgovora. On je dodao da ga je američki predsjednik u više navrata pohvalio o da radi “odličan posao”.

Među ključnim Komijevim izjavama tokom svjedočenja, Rojters je izdvojio da je Komi rekao da je administracija odlučila da okleveta njega i FBI tvrdeći da je ta organizacija u rasulu.

– To su bile laži, jasno i jednostvano – rekao je Komi.

Komi je dodao da nema sumnje da se Rusija miješala u predsjedničke izbore u SAD prošle godine i izrazio uvjerenje da nije bilo promjene izborne volje birača. On je naglasio da ga Tramp nije pitao da prekine istragu o navodnoj umiješanosti Rusije u izbore. Prema njegovim riječima, FBI je postao svjestan sajber upada Rusije krajem ljeta 2015. godine. Svoje razgovore sa Trampom ocijenio je kao veoma “uznemirujuće”.

Tilerson ismijao svjedočenje

Američki državni sekretar Reks Tilerson ismijao je putem Tvitera svjedočenje Komija pred Komitetom za obavještajne poslove američkog Senata. U objavi koju je nazvao “Šta sam saznao na Komijevom svjedočenju”, Tilerson je napisao transkript svjedočenja.

– Ko je hakovao izbore? Rusija. Da li ste sigurni? Da. Koliko ste sigurni? 100 odsto. Na koliko je glasova uticano? Nula – prenio je Tilerson.

Vorner: Tramp prijetio Komiju

Čelnik demokrata u Komitetu za obavještajne poslove američkog Senata Mark Vorner izjavio je da se u izjavi koju je otpušteni direktor FBI Džejms Komi predao tom komitetu uoči današnjeg svjedočenja navodi da je predsjednik SAD Donald Tramp izgleda prijetio Komiju da će ostati bez posla.

Rojters, koji je imao uvid u tekst uvodne riječi kojom će se Vorner danas obratiti komitetu, prenosi da je on naveo da je Tramp od Komija zatražio prekid istrage protiv svog visokog savjetnika, čime je prekršio precizno definisane smjernice čiji je cilj sprečavanje političkog uplitanja u istrage FBI.

– Svjedočenje gospodina Komija koje je predato za današnje saslušanje je uznemirujuće – navodi se u tekstu obraćanja Vornera.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA