Kina i Kanada potpisale dogovor o nenapadanju

713

Kina je potpisala sporazum o prestanku izvođenja sajber napada protiv kanadskog privatnog sektora, izvijestili su u nedjelju mediji pozivajući se na službeno saopštenje.

Dogovor je postignut u petak tokom razgovora u Otavi između visokog zvaničnika komunističke partije Vang Jongkuinga i kanadske nacionalne bezbjedosti i obavještajnog savjetnika Danijela Žana, prenio je “Tajms”.

– Ovo je nešto o čemu prije tri ili četiri godine Peking ne bi ni razgovarao – prenijeli su “Gloub” i “Mejl” nezvaničnu izjavu kanadskog zvaničnika vlade.

Novi sporazum obuhvata samo ekonomsku špijunažu, što uključuje hakovanje povjerljivih tajni i zaštićene tehnologije, ali ne sprečava Kinu da sprovodi sajber napade na kanadsku vladu ili vojsku.

– Dvije strane su se složile da nijedna zemlja neće sprovesti krađu intelektualne svojine putem sajber napada, uključujući i poslovne tajne ili druge povjerljive poslovne informacije, sa ciljem pružanja konkurentskih prednosti kompanijama ili komercijalnim sektorima – prenijeli su mediji, navodeći saopštenje Kine i Kanade.

Kancelarije kanadskog premijera Trudoa i ministarke spoljnih poslova Kristije Freland, kao ni kinesko ministarstvo spoljnih poslova, nisu se odazvali na poziv da prokomentarišu ovaj sporazum.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA