Kazna za svakog ko lajkuje Katar?

616

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata upozorile su danas da svakom ko preko društvenih mreža izrazi simpatije prema Kataru prijeti oštra zatvorska kaznu.

U saopštenju objavljenom u medijima, državni tužilac Emirata rekao je da oni koji preko društvenih mreža pokažu simpatiju prema Kataru ili kritikuju Emirate i druge zemlje koje su usvojile oštre mjere prema kataraskoj vladi, mogu da dobiju od tri do 15 godina zatvora i kaznu od najmanje 500 000 dirhama (nešto više od 240 000 KM).

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su u ponedjeljak diplomatske veze s Katarom zbog navodne podrške terorističkim grupama u regionu, što Katar demantuje.

Uz to su dodate ekonomske mjere kao što je zatvaranje kopnene i morske granice između tih zemalja i Katara, kao i zabrana preleta katarskim aviokompanijama, i oštre restrikcije u kretanju ljudi.

Emirati su 2012. pooštrili zatvorske kazne za sajber kriminal. Svakoj osobi koja je proglašena krivom za osnivanje ili vođenje vebstranica koje nanose štetu državi, njenom predsjedniku, njenim vođama ili institucijama prijeti zatvorska kazna od najmanje tri godine, prema tom zakonu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA