Katalonija izlazi na referndum o otcjepljenju od Španije

1460

Prvog oktobra stanovnici Katalonije će izaći na glasanje i to na referendum o odvajanju od Španije.

Ovo je danas najavila autonomna vlada ove španske pokrajine. Vlada u Madridu oštro se protivi odvajanju Katalonije tvrdeći da je to rušenje ustava, najavljujući borbu svim mogućim sredstvima.

Uprkos protivljenju vlade u Madridu, referendum o nezavisnosti ove španske pokrajine biće održan 1. oktobra, potvrdio je to danas predsjednik Katalonije, Karles Pudždemon. Govoreći u Barseloni poručio je da će pitanje na referendumu glasiti “Da li želite da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike?”

– Danas slavimo poseban sastanak kabineta, ratifikaciju odluke o samoopredjeljenju koja je zakonski legitimna za hiljadu godina staru naciju poput ove u Kataloniji – referendum će biti održan u nedjelju, 1. oktobra – rekao je Pudždemon.

Više od 80 odsto Katalonaca, u nezvaničnom glasanju koje je održano prije tri godine, izjasnilo se za nezavisnost, dok se prema glasanju sprovedenom u martu ove godine, 48,5 odsto Katalonaca izjasnilo protiv, a 44,3 odsto ZA secesiju. Mišljenja građana kada je riječ o novom pokušaju referenduma o nezavisnosti Katalonije su podijeljena.

Јedni ističu, da ako postoji većina koja želi da Katalonija postane republika, nezavisnost je dobra ideja, ali samo sa Španijom koja će biti uključena u cijeli proces. Drugi, pak, kažu da je to nezamislivo i da Katalonija ne bi trebala biti odvojena od Španije.

Ubrzo je uslijedilo i reagovanje Vlade Španije. Blokiraće, ističu, bilo kakav pokušaj daljeg procesa nezavisnosti u Kataloniji.

– Na bilo kakav potez koji uslijedi nakon ove objave, Vlada će sigurno uložiti žalbu. Taj referendum neće biti održan zato što je nezakonit – izričit je bio portparol Vlade Španije Injigo Mendez de Vigo.

Katalonija je bogati sjeveroistočni region sa 7,5 miliona stanovnika, koji obezbjeđuje petinu bruto domaćeg proizvoda Španije. Centralna vlada u Madridu već ranije je blokirala secesionističke napore podnošenjem žalbi španskom Ustavnom sudu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA